Uitgebreid zoeken

Collectie Aletta

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis is een kenniscentrum en bibliotheek/archief op het gebied van vrouwengeschiedenis en vrouwenstudies. De organisatie is in 1935 opgericht als Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). Aletta wil door het bewaren van geschiedenis inspireren, de kennis vergroten over de positie van vrouwen en onderzoek op dit gebied bevorderen. Zo wil Aletta bijdragen aan de emancipatie en positieverbetering van vrouwen.

Aletta heeft unieke collecties boeken, tijdschriften, beeldmateriaal en archieven over emancipatie en vrouwengeschiedenis. Speerpunt in haar beleid is het verzamelen en toegankelijk maken van informatie van en over zwarte, migranten, en vluchtelingenvrouwen. Dit materiaal vindt u op de website van Atria, http://www.atria-kennisinstituut.nl/atria/nl

Op de interactieve website www.haargeschiedenis.nl vertellen vrouwen met Marokkaanse, Surinaamse en Nederlands-Indische roots hun eigen levensverhaal, of de verhalen van hun moeders en oma’s.

Samen met onder andere Inspraak Orgaan Chinezen (IOC), Stichting Bayanihan (Centrum voor Filippijnse vrouwen) en Fatusch Productions verzamelt Aletta sinds 2010 ook het culturele én culinaire erfgoed van eerste generatie migrantenvrouwen. Deze digitale collectie kook- en levensverhalen is terug te vinden op http://backinabite.talktoaletta.nu.

De collectie van Aletta over zwarte, migranten en vluchtelingen vrouwen. De collectie bestaat uit afbeeldingen, archieven, bibliotheekmateriaal en verhalen. De volledige collectie vindt u op de website van Aletta.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM