Uitgebreid zoeken

De 'Hongaartjes'. Tentoonstelling over Belgisch-Hongaarse kinderacties

Oorlog en de miserie die erop volgt, zijn van alle tijden. Vaak zijn kinderen de grootste slachtoffers. Dat is vandaag zo, maar was tijdens en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog niet anders. Op 6 maart opent KADOC de tentoonstelling De ‘Hongaartjes’. Belgisch-Hongaarse kinderacties. Ze brengt een vergeten geschiedenis voor het voetlicht, die van de opvang van duizenden Hongaarse kinderen in de jaren 1923-1927 en 1946-1948.

De eerste kinderactie ging van start in 1923 en was een antwoord op de slechte omstandigheden waarin veel kinderen na de Eerste Wereldoorlog in Hongarije opgroeiden. Het land had de oorlog en een groot deel van zijn grondgebied verloren, met een torenhoge inflatie, werkloosheid, slechte huisvesting en voedseltekorten tot gevolg. Tussen 1923 en 1927 kwamen meer dan 20.000 kinderen naar België om er gedurende een half jaar ‘aan te sterken’. Ze liepen hier school, deden hun communie en werden ingeschakeld in de propaganda voor de kinderactie. Na zes maanden zat hun verblijf erop, althans volgens de officiële richtlijnen. In de praktijk bleven kinderen soms langer, reisden ze enkele malen tussen beide landen of keerden ze niet meer terug naar Hongarije. Hetzelfde deed zich voor tijdens de tweede kinderactie (1946-1948). Caritas Catholica bracht zo’n duizend kinderen tijdelijk onder bij gastgezinnen in België. Dat de actie in vergelijking met die van de jaren 1920 zo kleinschalig bleef, had alles te maken met de Hongaarse communistische autoriteiten, die het vertrek van de kinderen al snel niet meer toestonden.

De tentoonstelling brengt het verhaal van beide acties aan de hand van erg divers erfgoed, vaak uit zorgzaam gekoesterde familieverzamelingen. Interviews met enkele ‘Hongaartjes’ die in België zijn gebleven, gunnen een blik op de beleving van die geschiedenis. In de reeks KADOC/Expo verschijnt naar aanleiding van deze tentoonstelling een gelijknamig boekje.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM