Uitgebreid zoeken

Museum Red Starline wint Vlaamse cultuurprijs

Tijdens het Groot Onderhoud in Antwerpen heeft minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Cultureel Roerend Erfgoed 2015 overhandigd aan het Red Star Line Museum. Aan deze prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Het Red Star Line Museum opende zijn deuren op 28 september 2013 in Antwerpen. Tussen 1873 en 1934 reisden vanuit dit havengebouw aan de Schelde ongeveer 2 miljoen migranten met de Belgische rederij Red Star Line naar een nieuw leven in Noord-Amerika. Als themamuseum over migratie en mobiliteit zet het museum in op minder gekend cultureel erfgoed en kaart het een gevoelig, complex, maar brandend actueel thema aan. 

Het museum verdient erkenning voor de innovatieve scenografie waarbij roerend erfgoed (materiële relicten en documentair erfgoed), biografisch erfgoed (persoonlijke verhalen en getuigenissen) en onroerend erfgoed (de loodsen van de scheepvaartmaatschappij als unieke historische locatie) op een buitengewone manier worden vervlochten. Het resultaat is een toegankelijke, belevingsgerichte presentatie die betrokkenheid en een boeiende historische context biedt. 

Deze jonge erfgoedinstelling legt mooie resultaten voor ondanks de moeilijke tijden voor de toeristische sector. Sinds de opening kreeg het museum ruim 450.000 bezoekers over de vloer, waarvan 130.000 het afgelopen jaar. 

Het Red Star Line Museum werd eerder al bekroond met o.a. de publieksprijs Museumprijs 2014, de Wablieftprijs 2014 en kreeg een eervolle vermelding tijdens de European Museum of the Year Award in 2015. Vorig jaar ontving het museum eveneens het “kwaliteitslabel erkend museum 2015”. De jury onderstreept “de exemplarische werking en de innovatieve aanpak “. 


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM