Uitgebreid zoeken

Van vluchteling tot commercieel directeur

Isa Kahraman was nog maar acht jaar oud toen hij in 1982 in Rijssen kwam wonen. Met zijn familie vluchtte hij uit het Turkse stadje Midyat. 'Ik kon niet lezen of schrijven toen ik hier kwam wonen', vertelt de fractievoorzitter van CDA Rijssen-Holten. Deze studieachterstand heeft hem geen zichtbaar nadeel opgeleverd, aangezien hij zich in 2010 op 36-jarige leeftijd mocht presenteren als commercieel directeur van de SIMgroep uit Rotterdam, een frontoffice leverancier voor de overheid. Correspondent Dick Tukkers had een gesprek met deze bekende Rijssenaar met een bijzonder levensverhaal.

Isa Kahraman werd geboren - samen met zijn acht zusters en twee broers - in het Turkse stadje Midyat, ten noorden van Mesopotamie. Hij was een van jongste telgen uit het gezin van Gevrige en Rumi Kahraman.

In het plaatsje Midyat woonden oorspronkelijk 500 gezinnen die lid waren van de syrisch-orthodoxe kerk. In de loop der jaren zijn er inmiddels 400 gevlucht naar Europa. De reden van het vertrek was dat de bevolking in het stadje voor het overgrote deel bestond uit Koerden en Turken. Deze Koerden en Turken hingen een ander godsdienst aan, en verdrukten daarom de syrisch-orthodoxe christenen. Ze werden door hun medebewoners behandeld als tweederangs burgers. Hier kwam nog bij de zeer slechte economische toestand van de jaren tachtig in dit gebied en de zeer erbarmelijke woonomstandigheden van de gezinnen. Het gezin Kahraman woonde in een lemen huisje, zonder elektriciteitsvoorzieningen, zonder waterleiding en toiletmogelijkheden. Het water kwam uit een put en de wc was een gegraven gat in de grond.

Lees het hele artikel op de website van het Hellendoors Nieuwsblad


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM