Uitgebreid zoeken

Vooraankondiging Ongekend Bijzonder Symposium: Unknown voices, new lessons

Op vrijdag 23 september organiseert stichting BMP het symposium Unknown Voices, new lesssons in samenwerking met het IISG en de Werkgroep Oral History van het Huizinga Instituut. Locatie is het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Doel van Unknown voices, new lessons is de uitkomsten van het project Ongekend Bijzonder bespreken en hieruit lessen voor de toekomst trekken.

Twee hoofdthema’s:
1) De betekenis van de 248 oral history interviews met (voormalige) vluchtelingen voor de hedendaagse geschiedschrijving en beleidsontwikkeling.
2) Het bewaren, toegankelijk maken en presenteren van dit materiaal en de samenwerking tussen archieven, musea en vluchtelingen.

In de ochtend is er een plenair programma onder leiding van Selma Leydesdorff, hoogleraar Oral history and Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Sprekers zijn onder meer:

·      Corinne Squire van het Centre for Narrative Research van de East Londen University
·      Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit
·      Leo Lucassen, directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
·      Jantje Steenhuis, directeur Stadsarchief Rotterdam (gevraagd)
·      Wayne Modest, Hoofd Research Centre for Material Culture, Leiden (gevraagd)

In de middag zijn er workshops over o.a. toekomstige oral history projecten, hypothesen van Ongekend Bijzonder, beleidsopgaven en meer. Deelnemers worden uitgedaagd hun denkkracht in te zetten aan de hand van concrete vragen. Inleiders uit de ochtend fungeren als juryleden. Actiepunten uit de workshops worden aan het einde van de dag gepresenteerd.

Er is plek voor 150 mensen. Dit is een vooraankondiging. In de eerste week van juli 2016 volgt een definitieve uitnodiging met programma en een link om je in te schrijven.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM