Uitgebreid zoeken

1900-1945

Dit is het geboorteuitreksel van de Poolse Paratrooper Gajewnik.

Moengo Boys

Mijn vader was de bongo speler en zanger van de Moengo Boys, hij heet Bill Olf, ook wel Billy de Kid genoemd.

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

 De oorsprong van de Barneveldse familie Rutgers ligt in Südlohn, een klein katholiek kerkdorp, vlak bij Winterswijk, net over de Nederlands-Duitse grens.

Tante Ibolja

Tante Ibolja was een begrip in de familie en voor mij ook een kleine teleurstelling. Ze was een goede vriendin van mijn oma uit Hongarije en daarom noemenden we haar tante.

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

Jonge jaren

Op deze foto Leon Stachowski als jonge man.

Duitsland, begin 20e eeuw

Het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 betekende geen verlichting van de taak van de passantenverenigingen.

Fam. Wiessewasser bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat 25, Alkmaar

De foto’s zaten in een oud fotoalbum van mijn Oma Engelien Werneke-Jansen, zus van Dien Ruiter-Jansen[1880-1964 Alkmaar]

Een oefening van de Reddingbrigade op de mijnen in zuid Limburg net na 1921.

Als er mijnalarm was werden deze mannen ingesschakeld. Compleet met gasmaskers en mijnlampen werden ze de ondergrondse gangen ingestuurd om mensen weer naar boven te halen.

Een groep Poolse migranten als Poolse zangvereniging strijdbaar achter hun vrijheidsheld Genaraal Kosciuszki. Voor of direct na de 1e wereldoorlog.

 

De Britse vriendin van Czeslaw Gajewnik 

De kameraad van Gajewnik die ik heb ontmoet tijdens de herdenking in Driel.

Vallerie Weiss 7 jaar oud ( geboren in 1911) kwam in 1918 naar Nederland, bij mijn grootouders, de familie Hospers, die een boerderij hadden  in Nieuw-Buinen, Drente

Het is nu alweer jaren geleden dat ik meedeed aan een telefonisch onderzoek naar een ongetwijfeld belangwekkend onderwerp.

In 2009 heb ik voor mijn afstuderen voor sociologie een kwalitatief onderzoek gedaan naar senioren uit voormalig Nederlands-Indië.

Terrazzo

Twee generaties terrazzowerkers uit Amsterdam  vertellen over de ontwikkelingen in het vak en over de Italiaanse gemeenschap in de Amsterdamse Oosterparkbuurt.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM