Uitgebreid zoeken

1900-1945

Bij het ordenen van het archief van de  Surinaamse Arbeiders en Werklozen Organisatie SAWO stuitten wij op een een aantal foto's van een onbekende persoon.

De Britse vriendin van Czeslaw Gajewnik 

Fam. Wiessewasser bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat 25, Alkmaar

De foto’s zaten in een oud fotoalbum van mijn Oma Engelien Werneke-Jansen, zus van Dien Ruiter-Jansen[1880-1964 Alkmaar]

Jonge jaren

Op deze foto Leon Stachowski als jonge man.

Duitsland, begin 20e eeuw

Een oefening van de Reddingbrigade op de mijnen in zuid Limburg net na 1921.

Op de website van het Nationaal Historisch Museum doe ik het verhaal over mijn familiegeschiedenis.

In 2009 heb ik voor mijn afstuderen voor sociologie een kwalitatief onderzoek gedaan naar senioren uit voormalig Nederlands-Indië.

Terrazzo

Twee generaties terrazzowerkers uit Amsterdam  vertellen over de ontwikkelingen in het vak en over de Italiaanse gemeenschap in de Amsterdamse Oosterparkbuurt.

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

In begin april 1882 stond een groepje joodse mannen op het Weesperpoortstation in Amsterdam te wachten op de trein uit Duitsland.

Dit is het geboorteuitreksel van de Poolse Paratrooper Gajewnik.

Het is nu alweer jaren geleden dat ik meedeed aan een telefonisch onderzoek naar een ongetwijfeld belangwekkend onderwerp.

Familiefoto

Op deze foto mijn opa en oma Leon en Helena Stachowscy met hun oudste dochter Helga.

Brunssum (L.), ergens begin jaren ´30 van de vorige eeuw.

Als er mijnalarm was werden deze mannen ingesschakeld. Compleet met gasmaskers en mijnlampen werden ze de ondergrondse gangen ingestuurd om mensen weer naar boven te halen.

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Den Haag (Binnenhof), 31 mei  2006 - Koningin Beatrix reikt de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens  de Slag...

Jo Vriesde

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

Tante Ibolja

Tante Ibolja was een begrip in de familie en voor mij ook een kleine teleurstelling. Ze was een goede vriendin van mijn oma uit Hongarije en daarom noemenden we haar tante.

 

Czeslaw Gajewnik

‘He didn’t want to leave his team shorthanded’

 


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM