Uitgebreid zoeken

1900-1945

Jo Vriesde

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

In begin april 1882 stond een groepje joodse mannen op het Weesperpoortstation in Amsterdam te wachten op de trein uit Duitsland.

Bij het ordenen van het archief van de  Surinaamse Arbeiders en Werklozen Organisatie SAWO stuitten wij op een een aantal foto's van een onbekende persoon.

De Britse vriendin van Czeslaw Gajewnik 

Vallerie Weiss 7 jaar oud ( geboren in 1911) kwam in 1918 naar Nederland, bij mijn grootouders, de familie Hospers, die een boerderij hadden  in Nieuw-Buinen, Drente

Een oefening van de Reddingbrigade op de mijnen in zuid Limburg net na 1921.

 De oorsprong van de Barneveldse familie Rutgers ligt in Südlohn, een klein katholiek kerkdorp, vlak bij Winterswijk, net over de Nederlands-Duitse grens.

Op deze foto is een rooms-katholieke kerk te zien in het jaar 1920. Wie goed kijkt, ziet aan de linkerkant naast de ingang twee waarschijnlijk Nederlandse personen staan.

In 1924 was het echtpaar Kurnik (hij afkomstig uit Zidani Most, zij afkomstig uit Novo Mesto ) vertrokken vanuit Slovenië naar Heerlen, waar mijn grootvader ondergronds in de Limburgse Mijn het...

Familiefoto

Op deze foto mijn opa en oma Leon en Helena Stachowscy met hun oudste dochter Helga.

Brunssum (L.), ergens begin jaren ´30 van de vorige eeuw.

De poolse paratrooper zat in zijn jeugd bij de muziekvereniging. Hier een foto waarop hij te zien is (hij is degene waar het kruisje bij staat). 

Meerstemmige geschiedenissen aan het Makassarplein is een tentoonstelling rond de Indische oorsprong achter de straatnamen Nias, Makassar en Gorontalo in Amsterdam Oost.

De Poolse jood Abraham Icek Tuschinski opende in 1921 het Tuschinski theater in Amsterdam.

Portretfoto, ca. 1931

Collectie Joods Historisch Musuem Amsterdam

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Tante Ibolja

Tante Ibolja was een begrip in de familie en voor mij ook een kleine teleurstelling. Ze was een goede vriendin van mijn oma uit Hongarije en daarom noemenden we haar tante.

In 1930 emigreerde de latere auteur en regisseur Milo...

Bij het opruimen van mijn ouderlijk huis vond ik deze ansichtkaart. Mijn vader Emile werd in 1923 geboren in Den Haag.

Korte biografie over een Hongaars jongetje dat in Friesland terechtkwam.

“Vrijdagsavonds na het avondgebed stonden aan de deur in sjoel altijd een aantal arme emigranten… Ging de sjoel dan uit, dan koos ieder die hier woonde zich een of twee, een enkele keer drie...


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM