Uitgebreid zoeken

1900-1945

Meerstemmige geschiedenissen aan het Makassarplein is een tentoonstelling rond de Indische oorsprong achter de straatnamen Nias, Makassar en Gorontalo in Amsterdam Oost.

Jo Vriesde

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

 

Czeslaw Gajewnik

‘He didn’t want to leave his team shorthanded’

 

In begin april 1882 stond een groepje joodse mannen op het Weesperpoortstation in Amsterdam te wachten op de trein uit Duitsland.

De Surinaamse showband The Moengo Boys. 

Zie ook HBM, Moengo

Jonge jaren

Op deze foto Leon Stachowski als jonge man.

Duitsland, begin 20e eeuw

 De oorsprong van de Barneveldse familie Rutgers ligt in Südlohn, een klein katholiek kerkdorp, vlak bij Winterswijk, net over de Nederlands-Duitse grens.

Op de website van het Nationaal Historisch Museum doe ik het verhaal over mijn familiegeschiedenis.

Als er mijnalarm was werden deze mannen ingesschakeld. Compleet met gasmaskers en mijnlampen werden ze de ondergrondse gangen ingestuurd om mensen weer naar boven te halen.

Dit is het geboorteuitreksel van de Poolse Paratrooper Gajewnik.

In 1930 emigreerde de latere auteur en regisseur Milo...

De poolse paratrooper zat in zijn jeugd bij de muziekvereniging. Hier een foto waarop hij te zien is (hij is degene waar het kruisje bij staat). 

Een markante man was mijn vader, Hanoch Marwa. Niet alleen in zijn woonplaats Winterswijk maar in heel Nederland was hij gekend. Het verhaal verteld hoe mijn vader als ex – K.N.I.L.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 leidde tot een grote vluchtelingenstroom vanuit België naar Nederland.

Moengo Boys

Mijn vader was de bongo speler en zanger van de Moengo Boys, hij heet Bill Olf, ook wel Billy de Kid genoemd.

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

1914-1916 : Elskamp als oorlogsvluchteling in Bergen op Zoom en Roosendaal

Terrazzo

Twee generaties terrazzowerkers uit Amsterdam  vertellen over de ontwikkelingen in het vak en over de Italiaanse gemeenschap in de Amsterdamse Oosterparkbuurt.

familie Wiessewassr bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat, Alkmaar na 1918

Oostenrijks, maar waar?

wie heeft geggevens over hen?

Tante Ibolja

Tante Ibolja was een begrip in de familie en voor mij ook een kleine teleurstelling. Ze was een goede vriendin van mijn oma uit Hongarije en daarom noemenden we haar tante.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM