Uitgebreid zoeken

1900-1945

De poolse paratrooper zat in zijn jeugd bij de muziekvereniging. Hier een foto waarop hij te zien is (hij is degene waar het kruisje bij staat). 

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 leidde tot een grote vluchtelingenstroom vanuit België naar Nederland.

“Vrijdagsavonds na het avondgebed stonden aan de deur in sjoel altijd een aantal arme emigranten… Ging de sjoel dan uit, dan koos ieder die hier woonde zich een of twee, een enkele keer drie...

De kameraad van Gajewnik die ik heb ontmoet tijdens de herdenking in Driel.

Het is nu alweer jaren geleden dat ik meedeed aan een telefonisch onderzoek naar een ongetwijfeld belangwekkend onderwerp.

Bij het ordenen van het archief van de  Surinaamse Arbeiders en Werklozen Organisatie SAWO stuitten wij op een een aantal foto's van een onbekende persoon.

Jo Vriesde

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

Op de website van het Nationaal Historisch Museum doe ik het verhaal over mijn familiegeschiedenis.

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

Den Haag (Binnenhof), 31 mei  2006 - Koningin Beatrix reikt de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens  de Slag...

Tante Ibolja

Tante Ibolja was een begrip in de familie en voor mij ook een kleine teleurstelling. Ze was een goede vriendin van mijn oma uit Hongarije en daarom noemenden we haar tante.

Ook mijn moeder, Ibolya Roza, kwam in 1922 als driejarige vanuit Budapest naar Nederland. Ze was door haar moeder op de trein gezet. Dit klinkt niet echt aardig, maar het was wel zo.

De Poolse jood Abraham Icek Tuschinski opende in 1921 het Tuschinski theater in Amsterdam.

Portretfoto, ca. 1931

Collectie Joods Historisch Musuem Amsterdam

Migratie

Vijftig jaar geleden begon de migratie vanuit Turkije naar België.In die 50 jaar is Turkije zelf uitgegroeid tot een economisch sterk land,deze positieve groei laat zich natuurlijk ook heel goed...

Het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 betekende geen verlichting van de taak van de passantenverenigingen.

Als er mijnalarm was werden deze mannen ingesschakeld. Compleet met gasmaskers en mijnlampen werden ze de ondergrondse gangen ingestuurd om mensen weer naar boven te halen.

Hij bleef zijn leven lang tussen de continenten heen en weer bewegen: Albert Helman, de eerste Nederlands-Caraïbische migrant-schrijver.

1914-1916 : Elskamp als oorlogsvluchteling in Bergen op Zoom en Roosendaal


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM