Uitgebreid zoeken

1900-1945

Een oefening van de Reddingbrigade op de mijnen in zuid Limburg net na 1921.

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

De Surinaamse showband The Moengo Boys. 

Zie ook HBM, Moengo

Tante Ibolja

Tante Ibolja was een begrip in de familie en voor mij ook een kleine teleurstelling. Ze was een goede vriendin van mijn oma uit Hongarije en daarom noemenden we haar tante.

Den Haag (Binnenhof), 31 mei  2006 - Koningin Beatrix reikt de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens  de Slag...

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Bij het ordenen van het archief van de  Surinaamse Arbeiders en Werklozen Organisatie SAWO stuitten wij op een een aantal foto's van een onbekende persoon.

De Poolse jood Abraham Icek Tuschinski opende in 1921 het Tuschinski theater in Amsterdam.

Portretfoto, ca. 1931

Collectie Joods Historisch Musuem Amsterdam

familie Wiessewassr bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat, Alkmaar na 1918

Oostenrijks, maar waar?

wie heeft geggevens over hen?

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 leidde tot een grote vluchtelingenstroom vanuit België naar Nederland.

De vriend van Gajewnik bij het gedenkbord aan de Tienhovense kerk waar Gajewnik opgebaard lag

Vallerie Weiss 7 jaar oud ( geboren in 1911) kwam in 1918 naar Nederland, bij mijn grootouders, de familie Hospers, die een boerderij hadden  in Nieuw-Buinen, Drente

 De oorsprong van de Barneveldse familie Rutgers ligt in Südlohn, een klein katholiek kerkdorp, vlak bij Winterswijk, net over de Nederlands-Duitse grens.

 

Czeslaw Gajewnik

‘He didn’t want to leave his team shorthanded’

 

Een groep Poolse migranten als Poolse zangvereniging strijdbaar achter hun vrijheidsheld Genaraal Kosciuszki. Voor of direct na de 1e wereldoorlog.

 

Jonge jaren

Op deze foto Leon Stachowski als jonge man.

Duitsland, begin 20e eeuw

1914-1916 : Elskamp als oorlogsvluchteling in Bergen op Zoom en Roosendaal

Jo Vriesde

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

Als er mijnalarm was werden deze mannen ingesschakeld. Compleet met gasmaskers en mijnlampen werden ze de ondergrondse gangen ingestuurd om mensen weer naar boven te halen.

Dit verhaal is in 2008 door mij opgetekend uit de mond van mijn opa, vertellende voor een een klas met leerlingen uit groep 8 van de basisschool.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM