Uitgebreid zoeken

1945-heden

door Sevgi Gülen

 

Op deze foto mijn opa en oma Stachowscy. Aan mijn opa is te zien, dat hij al erg verzwakt was.

Kranslegging op de Dam te Amsterdam,op 25 oktober 1963, door de eerst 56 Turkse gastarbeiders die bij de Ford fabriek kwamen werken. Ze waren gehuisvest op kamp Tussenhaven in Amsterdam

Ik ben in Nederland geboren. Maar het had niet veel gescheeld of ik was in Italië ter wereld gekomen.

Babyfoto

Mijn eerste babyfoto.

Context information: Rijksfotoarchief: Collectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - positieven [geordend op onderwerp] >> Rijksfotoarchief: Collectie Algemeen Nederlands...

Poolse DRU arbeiders 1947. (foto)

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Amsterdam telt migranten van allerlei pluimage. Wij bezochten een kleine, maar hechte groep: de sikhs. Hun tempel bevindt zich op het bedrijventerrein Sloterdijk.

Ook eind jaren zestig was het moeilijk om in Utrecht een kamer te vinden.

Migratie

Vijftig jaar geleden begon de migratie vanuit Turkije naar België.In die 50 jaar is Turkije zelf uitgegroeid tot een economisch sterk land,deze positieve groei laat zich natuurlijk ook heel goed...

Mohammed Chellah werd leraar in de plaats waar hij was opgegroeid: Aknoul. Maar na een jaar werd hij overgeplaatst naar de Atlas.

Urcila Winter kwam in 1975 met haar kind naar Nederland. Zij woonde eerst bij haar zus en haar gezin in de Bijlmer.

Veel Marokkaanse gastarbeiders zijn via Frankrijk in Nederland terechtgekomen. Zij kwamen op goed geluk, soms aangespoord door vrienden of familie. Zo ook Mohammed Chellah.

Ik zoek mijn Italiaanse vader.

Mijn biologische moeder Marianne Stevens woonde in 1968 op de Anna van engelandstraat 13 in eindhoven.

Dit verhaal is in 2008 door mij opgetekend uit de mond van mijn opa, vertellende voor een een klas met leerlingen uit groep 8 van de basisschool.

Emiliano Ruiz is geboren op 13 maart 1939 in La Pola de Gordón, van oudsher een steenkolenmijnenstreek in het noordwesten van Spanje.

Toen mijn opa als jongen op het strand speelde en al die schepen zag in de baai van de Ambon, droomde hij ervan om later ook te gaan varen. Terug naar dat jaar. Het is 1946.

Amsterdam - de viering van 35 jaar Polonistiek aan de Universiteit van Amsterdam op 29.09.2006

bron: Polonia.nl - website van de Poolse Gemenschap in Nederland

Eind 1961 kwamen de eerste Molukse gezinnen vanuit verschillende woonoorden in Nederland naar Zevenaar.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM