Uitgebreid zoeken

Gastarbeiders uit Marokko

Passeport Lakhdar gezongen door Cheikh Mohamed El Younsi

Ik heb mijn sleutel tot het paradijs gekregen, mijn groene paspoort.
Wie had gedacht dat dat...

Nederlandse bedrijven als de Staatsmijnen, DAF en Chemie NV, hadden de grootste aantallen Marokkanen in dienst. Ahmed begon in 1964 als mijnwerker bij de Oranje Nassau III mijn.

In Amsterdam kregen maar weinig kinderen van Marokkaanse migranten les in het Arabisch.

Migratieschool

Marokkaanse gastarbeiders die werden geworven, kregen in de regel een woonplek aangeboden in een bedrijfspension of woonoord.

Bij de migratie van Marokkanen naar Nederland speelde de officiƫle werving via de overheid een geringe rol. Slechts 4000 Marokkaanse gastarbeiders zijn via die officiƫle weg gekomen.

Bijeenkomst van het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN) in de Amstelkerk in Amsterdam, 1982. Collectie Ineke van der Valk

Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland

Het gangbare idee is dat de Marokkaanse overheid ervoor heeft gezorgd dat de Nederlandse werving zich vooral richtte op de Rif, een regio in het uiterste noordoosten van het land.

De Marokkaanse Voetbalclub (MVC) uit Eindhoven won het eerste toernooi voor voetbalclubs van buitenlandse arbeiders dat in Utrecht werd georganiseerd (1969).

De Marokkaanse Voetbal Club

Een belangrijke Marokkaanse culturele activiteit is het elke paar jaar terugkerende Moussem-festival.

Kinderactiviteit op het Moussem-festival

Khalid El Arbaji werd geboren in Utrecht en is de kleinzoon van een Marokkaanse gastarbeider.

Een belangrijke Marokkaanse culturele activiteit is het elke paar jaar terugkerende Moussem-festival.

Aankondiging Moussem-festival

De film 'Een Beter Leven' laat het verhaal zien van de eerste migranten uit Marokko en hun zonen.

Film, gemaakt in het kader van het project Rif Tour. De Riftourbus reisde van 8 juli tot 11 augustus 2009 door Noord-Marokko.

Deel 2: Khalid El Arbaji werd geboren in Utrecht en is de kleinzoon van een Marokkaanse gastarbeider.

In 1969 sloot Nederland een wervingsverdrag met Marokko.

Organisaties

Marokkaanse gastarbeiders moesten vaak hard en lang werken. In hun spaarzame vrije tijd hadden zij dus volop behoefte aan ontspanning.

Twee Marokkaanse mannen zoeken tussen hun spullen die op straat zijn beland toen hun gastarbeiderpension werd gesloten, ca. 1973-1974. Collectie Ineke van der Valk

Sluiting gastarbeiderspensions

De meeste Marokkaanse gastarbeiders hadden sterke banden met hun geboorteland. In 1975 stopte de werving van gastarbeiders als gevolg van de economische recessie.

Op 1 november 1975 verviel de regeling voor buitenlandse werknemers om zich te laten legaliseren. In Amsterdam namen op die dag 100 Marokkanen hun toevlucht tot een moskee.

Hongerstaking Mozes- en AƤronkerk

Een film van Cineclub Vrijheidsfilms.
Ontslag van buitenlandse arbeiders in Nederland in economisch slechtere tijden. Productie: Menno van der Molen en Marlene Cornelis


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM