Uitgebreid zoeken

Restauranthouders uit China

Neergang

In 1982 kende Nederland bijna 2.000 Chinese restaurants. Een derde van het totale aantal restaurants in Nederland. De markt voor de Chinese horecasector raakte toen langzaam verzadigd.

Vlak na de oorlog telde Nederland slechts enige tientallen Chinese en Chinees-Indische restaurants, die vooral in de grote steden waren gevestigd.

Voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland niet meer dan enige tientallen Chinese eethuizen gevestigd.

Mijnheer Lau wordt begin jaren twintig geboren in de omgeving van Hong Kong. In 1949 monstert hij als derde scheepskok aan op de Greystoke Castle.

Portret van Meneer lau

Na het einde van de onafhankelijkheidsoorlog (1949) in het voormalig Nederlands-Indiƫ, kwamen 100.000 Nederlandse soldaten - met in hun kielzog honderdduizenden Indische migranten - naar het...

Reclame

Reclame voor Chinees Indisch restaurant Happy China in Hoorn

Collectie IISG

Reclame

Bestellijst van restaurant Het Verre Oosten in Den Haag, met een onderscheid naar Chinese (nooit scherp) en Indonesische gerechten (scherp).

Bestellijst van restaurant Het Verre Oosten
Miefabriek

Annie Teppener in de miefabriek van Pai Hing Lau in de Franklinstraat in Den Haag (ca. 1950). Collectie HBM

Miefabriek

Restaurant Yoeng Chang in Den Haag (ca. 1957). Tsi Yuen Tsiang, eigenaar van restaurant Yoen Chang in de Wagenstraat 88a, met zijn echtgenote Josita van den Driessche (1956).

Restaurant Yoeng Chang

In april 2011 wordt gevierd dat Nederland 400 jaar een handelsrelatie heeft met China en dat honderd jaar geleden de eerste Chinese zeelieden zich vestigden op Katendrecht.

De keuken van Chinees Indisch restaurant Fa Ho aan het Spui in Den Haag, 1966.

Privecollectie familie Tseng

Migranten werkten niet alleen in loondienst, maar richtten ook eigen bedrijven op.

Telefoonboek 1960

De eerste Chinese eethuisjes in Rotterdam en Amsterdam, maar ook in Den Haag, waren gericht op een Chinese klandizie, maar ook op migranten met een Aziatische achtergrond,...

Restaurant Ling Nam werd in 1949 in de Haagse Wagenstraat geopend.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM