Uitgebreid zoeken

Zoeken: Tekst

420 treffers

Treffers

De Spoorzoekersprojecten zijn uitgevoerd in VMBO-t, HAVO en VWO, van klas 1 tot en met 6. In de eindexamenklassen van HAVO en VWO zijn ze vooral geschikt als profielwerkstuk.

Wanneer we over vluchtelingen spreken, moeten we allereerst een onderscheid maken tussen

Met haar ouders, broer en een nanny bracht Mónica Acuña Montecinos haar jeugdjaren door in een middenklassebuurt van de Chileense<

Musicus Monir Albaiyati, die als artiestennaam ook wel Monir Goran hanteert, werd in 1975 geboren in de Koerdische stad Kirkuk, in het noorden van Irak.

Als oudste in een gezin met vader, moeder en twee zussen groeide Esad Efendic op in Potočari, een dorpje in de gemeente Srebrenica.

In het kleine Zuid-Chileense dorpje La Union, werd Juan Heinsohn Huala geboren als een van de zeven kinderen van Ulises en Maria.

Hien Nguyen woonde lange tijd in de hoofdstad Saigon, die sinds 1975 Ho Chi Minhstad heet. Tijdens zijn militaire dienst studeerde hij farmacie en toen hij in 1973 afstudeerde was hij luitenant.

Een jaar of negen was Tiffany toen haar ouders in 1981 hun tien kinderen verdeeld in groepjes lieten vluchten uit Vietnam.

Waarom hadden NGOs een invloedrijke rol in deze periode? In het algemeen hebben NGOs drie vormen van autoriteit waarop ze legitimiteit voor hun activiteiten kunnen baseren.

Bij de totstandkoming van het paspoort speelden verscheidene individuen een belangrijke rol.

De Russische revolutie in 1917, het geweld dat daarop volgde, maar ook de hongersnood in 1921 en 1922 hadden tot gevolg dat grote aantallen Russen zich genoodzaakt zagen om te vluchten.

Wat opvalt bij de bestudering van het bronmateriaal van rond 1920 zijn de vergelijkingen tussen toen en nu.

Het archiefmateriaal toont langs welke route en via welke individuen en organisaties het idee van het paspoort reisde.

De belangrijke betrokkenheid van NGOs bij de totstandkoming van het Nansenpaspoort is duidelijk te zien in de bronnen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog trok het lot van kinderen in het verwoeste Europa meer dan ooit de aandacht van de internationale gemeenschap.

Volgens de officiële richtlijnen duurde een verblijf zes maanden, maar in de praktijk bleven veel kinderen langer. Daarvoor was de toelating van de Hongaarse ouders nodig.

De kinderen kwamen in allerlei soorten gastgezinnen terecht: jonge gezinnen met kinderen, kinderloze paren, alleenstaande vrouwen, samenwonende broers en zussen, kloosterzusters en pastoors.

Meer dan veertig kindertreinen vertrokken tussen 1923 en 1927 vanuit het Ooststation in Boedapest naar België.

In Nederland werden al enkele jaren Hongaarse kinderen opgevangen, toen in 1923 in Turnhout het Hongaarsch Kinderwerk werd opgericht.

Oostenrijk-Hongarije vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Duitsland.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM