Uitgebreid zoeken

Achterlaten en opnieuw beginnen

Het boek 'Achterlaten en opnieuw beginnen' biedt een bijzondere kijk op vluchtelingen die sinds de zestiende eeuw in Nederland vestigden. Mensen die de Republiek en later het Koninkrijk der Nederlanden als een veilige haven beschouwden omdat ze zich thuis bedreigd voelden; maar ook de recente vluchtelingen die na de Tweede Wereldoorlog wegens allerlei gewapende conflicten uit alle windstreken hierheen kwamen. Van hen zijn er de laatste jaren in het project Ongekend Bijzonder 248 geïnterviewd. Daarmee is een schat aan tot nu toe onbekende gegevens over vluchtelingen en hun ervaringen beschikbaar gekomen: voor studie, voor onderzoek, of gewoon, om kennis te nemen van wat mensen overkwam en wat mensen dreef.

Naast 27 historische portretten worden twintig geïnterviewden uit Ongekend Bijzonder in het boek geportretteerd. Hien Nguyen is een van hen. Hij was apotheker in Vietnam, besloot met vrouw en kind te vluchten voor het communistisch bewind, dreef vier nachten op een gammel bootje en werd door een Nederlands schip opgepikt. Zo kwam hij in oktober 1980 als vluchteling naar ons land, hij werd apotheker in Diemen en penningmeester van de ehbo-vereniging in Maarssen. Totaal geïntegreerd, al kan hij aan één ding niet wennen: ‘Het koekblik dat dichtgaat na het tweede kopje koffie, dat kenden wij niet in Vietnam.’

Al die verhalen, al die geportretteerde vluchtelingen – ze geven een ongekend geschakeerd beeld van de Nederlandse samenleving. En van de worsteling die het betekent om een nieuw leven te beginnen, ver weg van waar je vandaan komt. Esad Efendić woonde in Portočari en vluchtte er weg, op tijd om te ontkomen aan de massaslachting onder Bosnische mannen in Srebrenica. Nu is hij al jaren docent economie aan het Zadkine College in Rotterdam. Rotterdam – volgens Efendić na het bombardement van 1940 een stad zonder hart: ‘Bij een vluchteling is het hart er eigenlijk ook een beetje uitgetrokken. Mijn hart ligt daar, ik zit hier.’ 'Achterlaten en opnieuw beginnen' is een voortdurende les in het begrijpen van de ander. Dat maakt het boek zo belangrijk, voor iedereen.

(De tekst is gebaseerd op het voorwoord van Ad van Liempt bij 'Achterlaten en opnieuw beginnen. Vluchtelingen in Nederland, toen en nu', van de auteur Elias van der Plicht, uitgegeven door Uitgeverij Prometheus in opdracht van Stichting BMP / Ongekend Bijzonder. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel.)

Deze themapagina over het boek 'Achterlaten en opnieuw beginnen' is tot stand gekomen in samenwerking met het oral history project Ongekend Bijzonder.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM