Czeslaw Gajewnik: ‘He didn’t want to leave his team shorthanded’
Justyna Perlinska, studente Media en Entertainment Management in Breda, maakte een prachtige documentaire over de rol van de 1e Poolse Pantserdivisie bij de bevrijding van Breda.
In 1960 komt de jongste broer van de Poolse militair Franciszek Lyskawa (zie een eerder blogbericht voor zijn levensverhaal) op bezoek in Nederland.
In voormalige Britse legerbarakken in Duitsland wonen honderden Poolse arbeidsmigranten. Ze werken in Nederland en zijn in dienst van uitzendbureau OTTO Work Force.
In 2009 kwam het boek ‘Met de buik het brood achterna, mijn Sloveense geschiedenis’ van Milena Mulders uit, waarin zij zich verdiept in haar familiegeschiedenis.
In 1933 werd de Poolse Zeevaart Mij. voor Overzeevisserij MEWA N.V. opgericht (MEWA betekent meeuw in het Pools).
Dat Franciszek Lyskawa niet de enige Poolse militair in Breda was die verliefd werd op een Nederlandse, blijkt wel uit deze prachtige foto. Het onderschrift van de foto luidt:
In de Limburgse mijnen kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw naast Italianen, Duitsers en Slovenen ook veel Polen te werken.
Aan het begin van het project ‘Geef Polen een gezicht’ stuitten wij, tijdens een zoektocht naar archiefmateriaal over Poolse migratie naar Nederland, op het persoonlijke archief
Zoals ik al eerder heb geschreven heeft rechter Rostworowski verschillende brieven aan zijn dochters in Krakau geschr
Afgelopen zondag heeft paus Benedictus XVI zijn voorganger Johannes Paulus II zalig verklaard.
Nederland kent een lange geschiedenis van handelsbetrekkingen met Polen.
Waar begin je met een zoektocht naar sporen van 100 jaar Poolse migranten in Nederland?
Afgelopen vrijdag organiseerde het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen een seminar over migratie van Polen naar Nederland.
Het is alweer een tijdje geleden maar in december 2009 werden de oorlogsmemoires van generaal Stamislaw Maczek in het Nederlands uitgegeven, getiteld: Van paardenwagen tot tank (Uitgeverij
De derde bijeenkomst van de Culturele Spoorzoekers stond in het teken van het verzamelen van beeldmateriaal.
Op deze website zijn we voortdurend op zoek naar migrantenerfgoed in Nederland. Zowel bij mensen thuis als in het landschap zijn overal sporen van migratie te vinden en deze willen we graag tonen.
De geschiedenis van Poolse arbeidsmigranten in Nederland in de afgelopen eeuw is erg divers.
MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM