Uitgebreid zoeken

Blogs

Brieven van Rostworowski

Zoals ik al eerder heb geschreven heeft rechter Rostworowski verschillende brieven aan zijn dochters in Krakau geschreven. In deze brieven schreef hij over alledaagse familiezaken maar ook over zijn leven in Den Haag. De brieven geven een mooi beeld van zijn activiteiten en contacten. Hieronder heb ik een paar fragmenten uit de (vanuit het Pools vertaalde) brieven weergegeven.

In het eerste fragment schrijft hij over zijn aanwezigheid bij de doop van Prinses Beatrix:

“Mijne lieve kinderen, tijdens ons monotone bestaan hadden we vandaag een grote plechtigheid aan het hof omwille van de doop van de kleine prinses Beatrix. De hele stad en Nederland kwam in beweging. Veel touringcars en duizenden nieuwsgierigen snelden de straten van Den Haag op. Ons tribunaal (rechters met hun vrouwen, zonder dochters) was uitgenodigd en ging in een parade van tien auto's naar de kerk, waar de doop plaats vond in zeer lange ceremonie.  Psalmen, koren, preken en toespraken, om maar niets te zeggen over het feit dat wij om half elf moesten verschijnen en de koningin samen met het Koninklijke gevolg pas om 12uur was aangekomen. Dit alles was echt vermoeiend.”

Zoals je kunt lezen had Rostworowski wat moeite met het feit dat hij lang moest wachten. Waar hij soms ook moeite mee had was het Nederlandse weer. Als een waarlijk ingeburgerde migrant klaagt hij erover in een brief:

“In het weer kwam hier nogal onverwachte verandering. Na een paar zonnige dagen, maar zo koud dat je in de winter jas moest lopen, kwam vandaag de hitte – en omdat  een mens voortdurend over iets moet klagen – hebben wij ook een ongewone benauwdheid ervaren in het appartement, wat een keerzijde van het mooie weer is.”

Rostworowski had vanwege zijn hoge functie bij het Permanente Hof voor Internationale Justitie contacten in de hoogste kringen Den Haag en Nederland. In een brief schrijft hij over een ontmoeting die hij had met Koningin Wilhelmina:

“In de tussentijd heeft de Koningin het Tribunaal op een receptie uitgenodigd, dat plaats heeft gevonden in het Koninklijke paleis op de Voorhout. Het is een mooi paleis en mooi ingericht. Een beetje koud, want het heeft geen centrale verwarming. De hele tijd brandde een goed vuur in de open haarden. De receptie is volgens al een keer geobserveerde wijze ceremonieel verlopen. Ik heb 5 minuten met de Koningin gesproken, voornamelijk over Zakopane en wintersport in Polen.”

Niet alleen schrijft hij over zijn leven in Den Haag, ook de situatie in Europa komt ter sprake in de brieven. Hij maakt zich zorgen over de opkomst van Adolf Hitler in Duitsland. Voorlopig ziet hij het echter nog niet volledig uit de hand lopen (1938):

“Momenteel ben ik een optimist. Als Hitler een echte staatsman is dan kalmeert hij zich en wordt genezen van de megalomanie waar hij op dit moment aan lijdt. Maar als hij een riskant iemand is dan betrekt hij heel Europa in een nieuwe oorlog waarin ik betwijfel of hij er als winnaar uitkomt. Maar zoals ik zei denk ik dat de eerste gaat gebeuren.”


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM