Uitgebreid zoeken

Blogs

Digitale speurtocht

Waar begin je met een zoektocht naar sporen van 100 jaar Poolse migranten in Nederland? In mijn onderzoek naar rechter Rostworowski ben ik, zoals iedereen in de 21e eeuw, op internet begonnen. In eerste instantie dacht ik aan Google en Wikipedia. Hoewel ik hier wel enkele resultaten uit kreeg viel het toch wat tegen. Naast een hoop resultaten in het Pools (wat ik niet spreek) en een groot aantal resultaten over de Peruaanse historica María Rostworowski waren er maar aan aantal resultaten die nuttig waren. Zo vond ik een lemma op de Duitse Wikipedia over Rostworowski en een stukje over een seminar over hem wat gehouden is op de Poolse ambassade in Den Haag. Als ik echt diepgravend onderzoek wil doen zal ik dus andere digitale ingangen moeten vinden.

Een van die ingangen heb ik gevonden bij de digitale krantenwebsite van de Koninklijke Bibliotheek: kranten.kb.nl . Op deze website is een selectie van verschillende Nederlandse kranten tussen 1618 en 1995 digitaal doorzoekbaar. Bij de zoekterm “Rostworowski” kreeg ik al zo’n 60 hits. De meeste hiervan waren krantenartikelen over zaken van het Permanent Hof voor Internationale Justitie waarbij hij als een van de rechters optrad. Tussen al deze zakelijke krantenberichten stonden echter ook berichten over activiteiten van Rostworowski buiten zijn werkzaamheden aan het Hof.

Zo vond ik een artikel uit Het Vaderland van 5 november 1932 over de viering van het 10-jarige bestaan van het City Theater in Den Haag. In het artikel worden alle hoogwaardigheidsbekleders die bij dit jubileum aanwezig waren bij naam genoemd. Naast Prins Hendrik, enkele Tweede Kamerleden en ministers wordt ook “Graaf Rostworowsky van het Internationale Hof van Arbitrage” als aanwezige genoemd. Dit artikel laat dus zien dat Rostworowski gevraagd werd voor dit soort exclusieve gebeurtenissen en dat hij zich bevond in de kringen van de Haagse aristocratie. Een mooi voorbeeld van Poolse sporen in de Haagse geschiedenis!


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM