Uitgebreid zoeken

Blogs

Pools archiefmateriaal in ‘Collectie Sloveense Arbeidsmigranten in Limburg’ (IISG)

In 2009 kwam het boek ‘Met de buik het brood achterna, mijn Sloveense geschiedenis’ van Milena Mulders uit, waarin zij zich verdiept in haar familiegeschiedenis. Tijdens het onderzoek beseft ze al snel dat haar geschiedenis deel uitmaakt van die van de Sloveense gemeenschap in Limburg, een van Nederlands oudste immigrantengroepen.

Tijdens het Interbellum kwamen Slovenen naar Zuid-Limburg om als mijnwerker in de steenkoolmijnen te werken. Vergelijkbaar met de Poolse mijnwerkersgemeenschap, organiseerden ook deze Slovenen zich in plaatselijke verenigingen. Veel Slovenen waren actief in St. Barbara-Verenigingen, koren of orkesten.

Milena Mulders heeft al haar onderzoeksmateriaal, met verscheidene verenigingsstukken en diverse archivalia (3 meter in totaal), ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Op de afbeelding is een overzicht uit 1933 te zien van de werknemers bij de mijnen in Limburg, met hierin ook een vermelding van het aantal Poolse mijnwerkers. Dit is echter niet het enige Poolse archiefmateriaal dat in de collectie te vinden is. De collectie bevat ook het originele onderzoeksmateriaal van een cultuurhistorische studie uit 1980 van P. Brassé en W. van Schelleven, ‘Assimilatie van vooroorlogse immigranten: drie generaties Polen, Slovenen, Italianen in Heerlen’, met hierin krantenartikelen over Poolse mijnwerkers uit de late jaren veertig van de vorige eeuw. 

Heeft u ook nog verhalen, afbeeldingen of documenten van het Poolse leven in Zuid-Limburg? Wij zijn constant op zoek dus laat het ons weten of plaats het zelf op deze website!


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM