Uitgebreid zoeken

Blogs

Pools erfgoed in Nederland

Op deze website zijn we voortdurend op zoek naar migrantenerfgoed in Nederland. Zowel bij mensen thuis als in het landschap zijn overal sporen van migratie te vinden en deze willen we graag tonen. De verschillende Poolse migranten die in de afgelopen honderd jaar naar Nederland zijn gekomen hebben ook veel sporen achtergelaten.  Zo ook de groep Poolse arbeidsmigranten die aan het begin van de twintigste eeuw naar Limburg kwam om daar in de mijnen te werken. Zij richtten verschillende Poolse verenigingen op die soms tot op de dag van vandaag actief zijn. Dat het verleden van Poolse mijnwerkers in Limburg nog in levende herinnering is blijkt ook uit dit verhaal uit Heerlen.

In Beringen, België wordt op een bijzondere manier omgegaan met het Poolse migratie-erfgoed. Een barak waarin vroeger Poolse mijnwerkers woonden is herbouwd en wordt nu gebruikt om de migratiegeschiedenis en het collectief erfgoed van de mijnwerkerssteek te tonen. Dit gebeurt door middel van het houden van wisseltentoonstellingen en het laten zien van de inrichting van toen. In dit project werken de Integratiedienst, Monumentenzorg, de Poolse Vrije Vereniging en het Vlaams Mijnmuseum samen.

Met het project Poolse Spoorzoekers hopen ook wij een rijke verzameling aan migrantenerfgoed te kunnen verzamelen. De resultaten hiervan zullen op deze site worden getoond en ook zijn er plannen voor een tijdelijk tentoonstelling in Den Haag.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM