Uitgebreid zoeken

Blogs

Uit de Poolse bibliotheek in Hoensbroek

In de Limburgse mijnen kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw naast Italianen, Duitsers en Slovenen ook veel Polen te werken. Veel van deze Polen woonden en werkten al in Duitsland en kwamen vanuit daar naar Nederland voor werk. Sommigen kwamen naar Limburg om te voorkomen dat ze voor Duitsland moesten dienen in het leger. Polen bestond voor de Eerste Wereldoorlog niet als onafhankelijk staat en de Polen leefden verdeeld onder het Russische, Oostenrijkse en Duitse/Pruisische rijk. Maar ook na de totstandkoming van de onafhankelijke Poolse staat kwamen veel Polen naar Nederland. Dit vanwege het grote aanbod van werk in de Limburgse mijnen.

De Poolse gemeenschap in Limburg was goed georganiseerd. Zo werd er al in 1910 een Poolse katholieke mannenvereniging en ontstonden er niet veel later verschillende sport-, culturele- en muziekverenigingen. In 1928 kwam er een zielzorger speciaal voor de Poolse gemeenschap.

Dit boekje is afkomstig uit de Poolse bibliotheek van Hoensbroek, dat onderdeel was van de Poolse vereniging aldaar. Het is waarschijnlijk meegenomen door een van de Poolse mijnwerkers en is onderdeel geworden van de collectie. De heer Michal Walczak was bestuurslid van de Poolse vereniging in het Interbellum. Hij was nog voor de Eerste Wereldoorlog naar het Ruhrgebied  getrokken vanuit het verdeelde Polen. In 1921 trok hij samen met zijn gezin naar Zuid-Limburg om daar in de mijnen te gaan werken. Daar zaten ze te springen om mijnwerkers met ervaring. Tegenwoordig zijn bijna alle mijnen gesloten maar er wonen nog veel nakomelingen van Poolse mijnwerkers in Limburg.

Deze informatie en de afbeelding is afkomstig van de kleinzoon van Michal Walczak. Hij stuurde ons deze informatie waardoor de geschiedenis van Poolse mijnwerkers een stukje persoonlijker wordt. Heeft u ook nog verhalen of afbeeldingen/documenten van Poolse sporen in Nederland? Wij zijn contant op zoek dus laat het ons weten!

 


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM