hve's blog

Toen de Polen spraken

Justyna Perlinska, studente Media en Entertainment Management in Breda, maakte een prachtige documentaire over de rol van de 1e Poolse Pantserdivisie bij de bevrijding van Breda.

Franciszek Lyskawa - De eerste reis (terug) naar Polen

In 1960 komt de jongste broer van de Poolse militair Franciszek Lyskawa (zie een eerder blogbericht voor zijn levensverhaal) op bezoek in Nederland.

Ottoworld: Poolse Dromen in Niemandsland

In voormalige Britse legerbarakken in Duitsland wonen honderden Poolse arbeidsmigranten. Ze werken in Nederland en zijn in dienst van uitzendbureau OTTO Work Force.

Pools archiefmateriaal in ‘Collectie Sloveense Arbeidsmigranten in Limburg’ (IISG)

In 2009 kwam het boek ‘Met de buik het brood achterna, mijn Sloveense geschiedenis’ van Milena Mulders uit, waarin zij zich verdiept in haar familiegeschiedenis.

Bruiloftje spelen

Dat Franciszek Lyskawa niet de enige Poolse militair in Breda was die verliefd werd op een Nederlandse, blijkt wel uit deze prachtige foto. Het onderschrift van de foto luidt: 

Franciszek Lyskawa - Een Poolse militair in Breda

Aan het begin van het project ‘Geef Polen een gezicht’ stuitten wij, tijdens een zoektocht naar archiefmateriaal over Poolse migratie naar Nederland, op het persoonlijke archief


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM