Uitgebreid zoeken

Bonthandelaar Chiotakis

[title]

De Griek Charilaos Jean Chiotakis  (Thyra 1915) werd eveneens uit Klein-Azië verdreven. Zijn vader had daar tabaksplantages, wijngaarden en een kruidenierszaak, maar werd in 1921 door de Turken vermoord. Een jaar later, de periode van de grote catastrofe, vluchtte zijn moeder met haar vijf kinderen naar Griekenland. Charilaos was toen zeven jaar. Zijn oudere broers trokken naar familie in Brussel om bij hen in de bonthandel te werken. Toen ze vervolgens naar Nederland vertrokken, voegde Charilaos zich bij hen. Na vijf jaar, in 1935, begon hij voor zichzelf.

Zijn bont betrok Charilaos uit Kastoria (Noord Griekenland), waar hij in Nederland bontjassen van maakte. Hij bracht het tot hofleverancier en had panden in eigendom in de Wittenvrouwenstraat 38 en vanaf ca. 1966 in de Choorstraat 2.
Hij was een groot kunstliefhebber en verzamelaar, maar zijn levenswerk was de Grieks Orthodoxe kerk in een voormalige gymnastiekzaal aan de Springweg in Utrecht. De voltooiing van de kerk werd gevierd met een speciale dankdienst op 16 november 1999 voor Chiotakis, die een jaar daarvoor overleed.

Voor meer informatie: Historisch Beeldarchief Migranten, collectie Chiotakis


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM