Culturele Spoorzoekers

Culturele Spoorzoekers

Het CGM geeft in samenwerking met organisaties van migranten, trainingen aan 'culturele spoorzoekers'. Jongeren uit migrantengroepen worden daarbij opgeleid tot verzamelaars van cultureel erfgoed. De gevonden foto's en documenten worden vervolgens opgeslagen in het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM).

Projectbeschrijving

Het CGM geeft in samenwerking met organisaties van migranten, trainingen aan 'culturele spoorzoekers'. Jongeren uit migrantengroepen worden daarbij opgeleid tot verzamelaars van cultureel erfgoed. De gevonden foto's en documenten worden vervolgens opgeslagen in het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM).

De organisatie van cursussen vond plaats in samenwerking met het IOC (Inspraakorgaan Chinezen), de Stichting Lize (Overlegpartner Rijksoverheid Zuid-Europese gemeenschappen) en SMN (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders). Jongeren uit de achterban van deze organisaties verzamelden foto’s en documenten van de eerste generatie migranten die uiteindelijk terechtkwamen in de basiscollectie van het HBM.

Het materiaal dat tijdens de cursussen werd verzameld, verscheen als webtentoonstelling op de website van het HBM:

Chinese spoorzoekers
Negen deelnemers aan de cursus 'spoorzoekers' in 2007 tonen met familiefoto's de geschiedenis van de Chinezen in Nederland. Zie ook het project Chinatown Den Haag.

Marokkaanse spoorzoeksters
Vier Marokkaanse vrouwen verzamelden verhalen en privé-foto's van de eerste generatie Marokkaanse migranten in Nederland. Zie ook de publicatie Marokkanen in Nederland en het project Riftour.

Zuideuropese migranten
Deelnemers aan de training 'Culturele Spoorzoekers' kozen als centraal thema: de contacten van Zuid-Europeanen in Nederland.

Slovenen in Nederland
Journalist Milena Mulders verzamelde foto's tijdens haar zoektocht naar het verhaal van haar Sloveense moeder en andere Slovenen in Nederland. Zie ook de publicatie Met de buik het brood achterna en het project Sloveense migranten in Limburg.

 


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM