Geef Polen een gezicht

In 2011 is Campus Den Haag, in samenwerking met Vijfeeuwenmigratie.nl en Polonia.nl, een project begonnen waarbij op zoek wordt gegaan naar sporen van Poolse migranten in Nederland in de afgelopen honderd jaar. Met het gebruik van sociale media, een Poolse spoorzoekerscursus en het schrijven van een boek wordt geprobeerd om de haast uitsluitend negatieve beeldvorming in de media te nuanceren.

Projectbeschrijving

In 2011 is een groot project opgezet dat in het teken staat van het opsporen Poolse sporen in Nederland. In het verlengde daarvan wordt er een historisch overzichtswerk geschreven over de honderdjarige aanwezigheid van Polen in Nederland, onder hoofdredactie van Wim Willems en Hanneke Verbeek. Hiervoor wordt samengewerkt met de Poolse ambassade, polonia.nl en vijfeeuwenmigratie.nl. Op de website vijfeeuwenmigratie.nl, maar ook via een Poolse spoorzoekercursus zal een collectie foto’s en verhalen worden opgebouwd, mede om de negatieve berichtgeving in de media te nuanceren. Deze foto’s en verhalen krijgen tevens een plek in het boek dat Wim Willems en Hanneke Verbeek – met anderen - schrijven over de aanwezigheid van Polen in Nederland - met een sterk accent op Den Haag en de regio. Het boek (Honderd jaar heimwee: De geschiedenis Polen in Nederland) zal op 10 november 2012 verschijnen bij uitgeverij Boom (Amsterdam).

          In dit verband is ook samenwerking tot stand gekomen met het Museon, waar op 30 maart 2012 een tentoonstelling opent over de geschiedenis van buurland Polen. De lancering van het historische overzichtswerk op 10 november 2012 is bedoeld ter afsluiting van de tentoonstelling, waarvan op Den Haag gerichte deelelementen vervolgens elders in de stad worden getoond. Ook is samenwerking gezocht met de Haagse Kunstkring, om in december een kleine kunsttentoonstelling te houden over de 15 Poolse kunstenaars die ook voor het boek zijn geportretteerd.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM