Indisch leven in Nederland

Indisch leven

Het project Indisch leven in Nederland omvat een fotocollectie, een boek, en een tentoonstelling over het leven van Indische Nederlanders na het verlaten van de voormalige kolonie.

Projectbeschrijving

 

De Indische collectie (LINK) van het Historisch Beeldarchief Migranten is een ideale bron om door te dringen tot het leven van Indische Nederlanders ná het verlaten van de voormalige kolonie. Al die foto's vormen op zich ook weer een album, waarin zowel de persoonlijke als algemene geschiedenis wordt verteld van honderdduizenden Indische landgenoten die hun sporen achterlieten in het Hollandse landschap. Variërend van beelden uit het begin van de twintigste eeuw die een impressie geven van de wijze waarop verlofgangers hun tijd doorbrachten, tot afdrukken van hun Hollandse woningen in de jaren vijftig en zestig. Aan de hand van al die zelfgemaakte foto's bleek het mogelijk om de rijkgeschakeerde geschiedenis van een eeuw Indisch leven in Nederland vast te leggen, met de nadruk op de naoorlogse overkomst en vestiging in het tweede vaderland.
Een selectie van 150 foto's is terug te vinden in het boek 'Indisch leven in Nederland'(LINK) dat in 2006 bij uitgeverij Meulenhoff verscheen. De geschiedenis van het Indisch leven in Nederland wordt in dit boek niet alleen in beelden verteld. Aan schrijvers en journalisten van naam is gevraagd om een persoonlijk verhaal over hun Indische ervaringen of overgeleverde herinneringen. Drie generaties komen aan het woord. Zij vertellen over de eerste woning in Nederland, over de Indische eetcultuur en over hun band met de onontkoombare gitaar. Maar ook over het geheim van een gemengde afkomst, over het gedeelde verdriet van een verloren geboorteland en de moeizame aanpassing aan Hollandse codes.
In het Cultuurpaviljoen van de Pasar Malam Besar was van 25 mei tot 5 juni 2006 de gelijknamige foto-expositie te zien. Samenstelster Esther Wils selecteerde niet alleen foto's uit het boek, maar ook andere beelden uit het Historisch Beeldarchief Migranten. Bovendien voegde zij filmbeelden toe. De schrijvers die meewerkten aan Indisch leven in Nederland werden in het Bibit-Theater geïnterviewd.
De Indische collectie is terug te zien in de webtentoonstelling (LINK) van het HBM.

De Indische collectie van het Historisch Beeldarchief Migranten is een ideale bron om door te dringen tot het leven van Indische Nederlanders ná het verlaten van de voormalige kolonie. Al die foto's vormen op zich ook weer een album, waarin zowel de persoonlijke als algemene geschiedenis wordt verteld van honderdduizenden Indische landgenoten die hun sporen achterlieten in het Hollandse landschap. Variërend van beelden uit het begin van de twintigste eeuw die een impressie geven van de wijze waarop verlofgangers hun tijd doorbrachten, tot afdrukken van hun Hollandse woningen in de jaren vijftig en zestig. Aan de hand van al die zelfgemaakte foto's bleek het mogelijk om de rijkgeschakeerde geschiedenis van een eeuw Indisch leven in Nederland vast te leggen, met de nadruk op de naoorlogse overkomst en vestiging in het tweede vaderland.

Een selectie van 150 foto's is terug te vinden in het boek 'Indisch leven in Nederland' dat in 2006 bij uitgeverij Meulenhoff verscheen. De geschiedenis van het Indisch leven in Nederland wordt in dit boek niet alleen in beelden verteld. Aan schrijvers en journalisten van naam is gevraagd om een persoonlijk verhaal over hun Indische ervaringen of overgeleverde herinneringen. Drie generaties komen aan het woord. Zij vertellen over de eerste woning in Nederland, over de Indische eetcultuur en over hun band met de onontkoombare gitaar. Maar ook over het geheim van een gemengde afkomst, over het gedeelde verdriet van een verloren geboorteland en de moeizame aanpassing aan Hollandse codes.

In het Cultuurpaviljoen van de Pasar Malam Besar was van 25 mei tot 5 juni 2006 de gelijknamige foto-expositie te zien. Samenstelster Esther Wils selecteerde niet alleen foto's uit het boek, maar ook andere beelden uit het Historisch Beeldarchief Migranten. Bovendien voegde zij filmbeelden toe. De schrijvers die meewerkten aan Indisch leven in Nederland werden in het Bibit-Theater geïnterviewd.

 


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM