Stafkaart van het migrantenerfgoed in Vlaanderen en Brussel

In het project Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen en Brussel (1830-heden) realiseren KADOC-K.U.Leuven en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis een overzicht van het documentaire erfgoed dat een licht werpt op de geschiedenis van migratie en integratie in Vlaanderen en in het bijzonder op de archieven, publicaties en audiovisuele bestanddelen die gevormd en bewaard worden door de organisaties van migranten.

Projectbeschrijving

Door de toenemende diversificatie van de samenleving in nagenoeg alle Europese landen krijgt de studie van de migratie een groeiende aandacht onder historici en onderzoekers uit de sociale wetenschappen. Het onderzoek spitste zich aanvankelijk toe op het overheidsbeleid en op de politieke en demografische aspecten. De belangstelling is ondertussen echter verbreed naar de sociale en culturele aspecten van migratie. Een diepgaande studie van de civil society van de verschillende migrantengemeenschappen binnen Vlaanderen is vooralsnog niet voorhanden, zelfs de basisgegevens aangaande hun ontstaan, activiteiten, doelstellingen en evolutie ontbreken.

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis en KADOC – Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (K.U.Leuven) lanceerden in november 2008 het project Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen 1830-1990. Dit eenjarig project werd betoelaagd door het FWO (Max Wildiersfonds) en realiseert een repertorium van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoedgehelen, in het bijzonder de archieven, publicaties en audiovisuele bestanddelen die gevormd en bewaard worden door diverse middenveldorganisaties. In 2010 kon het project verdergezet worden dankzij het Vlaams ministerie van Cultuur. Die ondersteuning maakt het mogelijk dat het onderzoek naar migrantenorganisaties en hun erfgoed zich kan uitbreiden naar gans Vlaanderen, inclusief Brussel.

Op 20 april 2013 werd het project succesvol afgerond met de studiedag 'Made in Flanders. Organisaties van etnischculturele minderheden en hun erfgoed', waar naast diverse Vlaamse migratie- en erfgoedspecialisten ook de Nederlandse CGM'ers Leo Lucassen en Annemarie Cottaar spraken. Lees hier het verslag van de dag.

Bekijk ook de projectwebsite.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM