Zusters uit Suriname

Zusters uit Suriname

Het project Zusters uit Suriname omvat een boek en tentoonstelling over de migratie van Surinaamse vrouwen naar Nederland eind jaren vijftig.

Projectbeschrijving

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen enkele honderden jonge Surinaamse vrouwen naar Nederland om in de verpleging te werken. Nederlandse ziekenhuizen hadden in die tijd - en nog altijd! - grote problemen met het aantrekken van voldoende vakkundig personeel. Zij wierven actief vrouwen in Suriname, die wel naar Nederland wilden komen omdat ze daar een betere toekomst verwachtten. Anders dan ze vantevoren hadden gepland, keerden de meesten van hen na het behalen van hun verpleegstersdiploma niet terug naar hun geboorteland - uitzonderingen daargelaten.

Binnen het project Zusters uit Suriname tekende Annemarie Cottaar hun geschiedenis op aan de hand van interviews en foto's uit hun privealbums. Het boek verscheen in 2003 bij Meulenhoff als 'Zusters uit Suriname. Naoorlogse belevenissen in de Nederlandse verpleging'. De gelijknamige tentoonstelling opende op 8 april 2005 in het Surinaams Museum in Paramaribo en was daar tot eind 2006 te zien. Eerder stond de expositie in het Museum Verpleging en Verzorging in Zetten (28 november 2003 tot 1 november 2004) en in het Museum in Den Haag (25 november 2004 tot 20 februari 2005).

Op de website vijfeeuwenmigratie.nl is een thema gewijd aan de Zusters uit Suriname. Ook op de website van het Historisch Beeldarchief Migranten zijn historische foto's uit het project te bekijken in de webtentoonstelling Zusters uit Suriname.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM