Uitgebreid zoeken

Collecties IAV-ATRIA

Atria is een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis De organisatie is in 1935 opgericht als Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). Atria zet zich in voor gelijke behandeling van en gelijke kansen voor meisjes en vrouwen in hun sociale en culturele diversiteit. Als kennisinstituut verzamelen, beheren en delen we het erfgoed van vrouwenbewegingen, onderzoeken we de huidige positie van vrouwen in de samenleving en geven we advies voor toekomstig beleid.

Atria heeft unieke collecties boeken, tijdschriften, beeldmateriaal en archieven over emancipatie, gender en vrouwengeschiedenis. Een van de speerpunten is het verzamelen en toegankelijk maken van informatie van en over zwarte, migranten-, en vluchtelingenvrouwen.

Back in a bite

In YouTube filmpjes komen 20 eerste generatie migrantenvrouwen aan het woord. Via het koken van familierecepten komen verschillende vragen aan bod. Hoe vonden ze 50 jaar geleden als vrouw uit een ander deel van de wereld in Nederland de ingrediënten voor hun speciale couscous, pumpkin pie of babi ketjap?

De volledige interviews zijn opgenomen in de collectie en beschikbaar voor onderzoek.

Collecties

Bekijk hier een selectie van afbeeldingen, archieven, bibliotheekmateriaal en verhalen. De volledige collectie vindt u op de website van Aletta.

Alle collecties zijn te vinden via de website van Atria: www.atria.nl
De bibliotheek is op dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 - 17.00 uur en zonder afspraak voor iedereen toegankelijk.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM