Uitgebreid zoeken

Documenten betreffende Dimitra Sideris-Panagopoulou en Nikolaos Sideris

Documenten betreffende Dimitra Sideris-Panagopoulou en Nikolaos Sideris

Documenten betreffende het leven en werk van Nikolaos Sideris en zijn vrouw Dimitra Sideris-Panagopoulou.

Nikolaos Sideris (1919-1997) werd geboren in Penza (Rusland) als kind van een Griekse vader en een Russische moeder, die stierf toen hij acht maanden oud was. In 1930 vertrok het gezin naar Athene, waar Nikolaos technicus werd. Hij trad toe tot de OKNE, de jongerentak van de Griekse Communistische Partij, die toen illegaal was. In 1946 trouwde hij met Dimitra Panagopoeloe (1923-1998), maar de Griekse Burgeroorlog maakte het niet makkelijk voor politiek linkse Grieken. De repressie en armoede dwongen het paar om in 1955 met hun oudste zoon te emigreren. In hun geval naar Nederland, waar de zus van Nikolaos al woonde.
Het echtpaar zou de spil gaan vormen van het culturele en verenigingsleven, niet alleen in Utrecht, waar zij zich vestigden, maar ook landelijk. Het feit dat ze tien tot vijftien jaar eerder kwamen dan de grote stroom van buitenlandse werknemers plaatste hen in een ideale positie als tussenpersonen. Het sterke politieke bewustzijn van het echtpaar Sideris was bepalend voor de rol die zij speelden in Griekse verenigingen en voor buitenlandse werknemers in het algemeen. Vanuit de Domstad bestreden zij ook het kolonelsregime in hun vaderland (1967-1974).
De autobiografische boeken van Dimitra Sideris verschenen zowel in het Grieks als in een Nederlandse vertaling, onder andere Vaderlanden (Patrides) in 1992.

Collectie IISG


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM