Uitgebreid zoeken

Mimespeler Hoceine Mnine

Mimespeler Hoceine Mnine

Hoceine Mnine werd geboren in oktober 1943 in Touareg, in het zuiden van Marokko. Omdat zijn ouders hard moesten werken om het hoofd boven water te houden, gaven ze hun zoon mee aan een goede kennis uit Salé. Zijn adoptiemoeder was een welgestelde dame die geen kinderen kon krijgen, dus bij haar zou hij in goede handen zijn. in 1961 meldde de 21-jarige Hoceine Mnine zich aan bij de École d’Art Dramatique in Rabat, het walhalla voor jonge acteurs, ook vanwege het nationale theatergezelschap. Nog voordat de ambitieuze speler zijn opleiding kon afronden,sloot de theaterschool wegens financiële problemen. De eerste teleurstelling te boven besloot Mnine, samen met een groepje van 4 acteurs, een opleiding te gaan volgen in het marionettenspel. Tijdens hun studie toerden ze rond door Marokko. Ook gingen ze naar een Tunesië waarvoor ze een paspoort kregen.
Voordat het paspoort zou verlopen, besloot Mnine naar Nederland te emigreren. Een neef was daar al en had van zijn Nederlandse werkgever, de textielfabriek VSW in Veenendaal, een aantal werkcontracten gekregen met de opdracht geschikte arbeiders te werven in zijn thuisland. Hij wees Hoceine Mnine aan die meteen zijn meest waardevolle spullen verkocht en met de opbrengst hiervan het arbeidscontract kon kopen. In de winter van 1966 stapten Mnine en zijn neef in een oude trein en gingen zij op weg naar Nederland. Het enige dat hij bij zich had, was een kartonnen kofffer, met wat kleren en eten voor onderweg. Hij ging aan de slag in de textielfabriek.
 Maar na enige tijd  besloot hij zich in te schrijven voor de mimeopleiding in Amsterdam. Na 6 maanden werd hij ontdekt door Rob van Reijn, artistiek leider van theater Carrousel en Nederlands bekendste pantomimespeler. Met theater Carrousel speelde hij in alle Nederlandse theaters. Na succesvolle rollen in een aantal voorstellingen, brak een mindere periode aan. Hij verliet het toneelgezelschap na een ruzie. Maar na een tijdje begon hij met een onemanshow en werd hij actief in het straattheater. Collectie Historisch Beeldarchief Migranten


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM