Uitgebreid zoeken

Promotiefolder KUCA MORAVA

Promotiefolder KUCA MORAVA

Promotiefolder voor KUCA MORAVA.

Vertaling: Een huis in Holland met een Joegoslavische naam.
De bewoners van dit huis zijn wij, Joegoslavische meisjes zoals jullie. We zijn hier al 2 jaar in Nederland. We zijn gekomen om te werken. Wij hebben alles volgens onze wensen en het bevalt ons goed. Dit huis bevindt zich in een kleine plaats met de naam Bosschenhoofd. Deze plaats bevindt zich in het midden van een bos, het is harstikke mooi en niet zover van de stad Roosendaal, waar wij werken. Wij schrijven veel naar ons huis en diegene die meer schrijft krijgt ook meer brieven uit zijn vaderland.

Op deze manier houden /hebben wij contact met onze ouders en vrienden in Joegoslavie. In de zomer gaan we 3 weken op vakantie naar ons vaderland. Wij hebben veel geleerd op ons werk en wij werken graag. Van maandag tot vrijdag werken we in een van onze 4 fabrieken.
Baartmans N.V.
In deze fabriek worden koekjes gemaakt en zoetigheden, welke worden verkocht in alle landen van de wereld.
Van Gils N.V.
Dat is een fabriek voor mannenconfectie met eigen mode en creatie. Bij deze fabriek werken wij met electrische naaimachines en strijkijzers.
Red Band. N.V.
Dat is een bedrijf voor suikerprodukten, waar worden gemaakt caramels, bonbons, kauwgom en nog veel meer verschillende zoetigheden voor verkoudheid en andere dingen.
Vermunt

Hier maken wij verschillende soorten borstels, voor alle mogelijke gebruiksdoeleinden.  Deze fabrieken bevinden zich in Roosendaal, dat is een mooie plaats aan het zuiden van Nederland en heeft ongeveer 45.000 inwoners.  s-avonds en in de vrije tijd zoals zaterdag en zondag hebben wij mogelijkheid voor ontspanning en werk.
Wij maken onze kleren zelf d.w.z. herstelwerkzaamheden en wij houden ons bezig met handwerk. In het huis, waar wij wonen hebben wij tv, radio, pick-up met veel Joegoslavische platen. Als wij platen draaien kan niemand stil zitten, omdat wij gelijk gaan dansen. Dat bevalt ons enorm. Wat ons goed bevalt is, dat wij gaan naar de stad Roosendaal om iets te kopen wat we nodig hebben. In deze stad zijn de Hollanders zeer vriendelijk. Zij helpen ons in alles.  Wij denken dat u ons nu goed  hebben leren kennen en meer weten over ons en ons werk. Als jullie zijn geïnteresseerd, jullie zijn bij ons van harte welkom.

Vanaf 17 februari 2011 zal het Gemeentearchief Roosendaal aandacht besteden aan de ca. 400 Joegoslavische vrouwen die, in de periode 1969-1975, voor 4 Roosendaalse bedrijven gingen werken (borstelfabriek VERO, Red Band, koekjesfabriek Baartmans, nu Continental Bakeries in Rucphen  en confectiebedrijf van Gils) en die waren ondergebracht in een pension genaamd KUCA MORAVA op zo'n 10 kilometer van Roosendaal, in Bosschenhoofd. Zie ook Kalender.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM