Uitgebreid zoeken

Midori's first birthday in 'Holland'

Amsterdam, Gevleweg, 14 november 2010. Midori viert voor het eerst haar verjaardag in Amsterdam
Door: Elise Storck, Breda

Op de foto staan mijn ‘schoondochter’ Midori en zoon Joep. Morgen is het haar eerste verjaardag in Nederland. Midori pakt een cadeautje uit van Iris: handschoenen van de HEMA. We zijn in haar tijdelijke studentenwoning aan de Gevleweg. Een deel van het complex bestaat uit voormalige asielzoekerswoningen, maar het is niet zeker of dit ook geldt voor de ‘doos’ van Midori.

Midori woont sinds 19 augustus in Amsterdam. Ze is in 1988 geboren in Denver (Colarado. USA) en behaalde juist haar bachelor in Tacoma/Seattle. Midori is een Japanse voornaam, haar andere voornaam is Jessica. Haar achternaam is Deens. Haar ouders zijn geboren in de VS en haar grootouders komen uit Japan en de VS. Ze is naar Amsterdam gekomen voor haar master en een fijne bijkomstigheid is dat Joep en Midori na een ‘skype-relatie’ van ruim een jaar eindelijk in hetzelfde land wonen.

Joep studeert Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft. Hij is geboren in 1988 in Rotterdam en in 1991 verhuisd naar Breda. Zijn ouders komen uit Roermond en Eindhoven en zijn grootouders uit Tilburg, Hengelo en Winterswijk. Zijn overgrootvaders waren fabrieksarbeider, kleine middenstanders en onderwijzer, zijn grootvaders chemisch laborant en docent werktuigbouwkunde. Toen hij 17 jaar en drie dagen oud was vertrok hij uit Nederland naar een school van United World Colleges in de buurt van Pune (India) om daar de laatste twee jaar van zijn middelbare school te doen. Twee jaar lang woonde hij met ongeveer 200 andere leerlingen uit ongeveer 60 landen op Mahindra UWC. Dat was een belangrijke ervaring voor hem, en ook voor zijn directe familie en vrienden in Nederland. Toen hij in juni 2007 in Nederland terugkwam vond hij dat de Nederlandse samenleving behoorlijk was veranderd – verhard.

Iris, die het cadeautje gaf is geboren in 1991in Rotterdam en – net als haar broer Joep- opgegroeid in Breda. Zij is in september begonnen aan haar studie culturele antropologie na een jaar vrijwilligerswerk in de naschoolse kinderopvang in een achterstandswijk met veel migranten uit voormalige Portugese kolonies in Monte de Caparica, ten zuiden van Lissabon.

Waar Joep en Midori en Iris na hun studeren terecht zullen komen is nog niet duidelijk. Grote kans dat dit buiten Nederland is.

Ook niet zichtbaar op de foto is David. Hij komt uit Wavre (Waals Belgie) en woont , vanwege zijn studie nederlands,  een half jaar in het ouderlijk huis van Joep en Iris. Binnenkort gaat hij naar Bournemouth (UK) om zijn engels op te krikken. Eerder dit jaar is hij voorgegaan door Gael en Ivan.  Gael kwam uit Namen. Zijn beide ouders komen uit Congo, waar zij vader nog steeds woont. De franstalige Ivan kwam uit een nederlandstalige gemeente bij Brussel, maar heeft een russische voornaam omdat hij is geboren in Moskou, toen zijn vader daar werkte op de Rwandese ambassade . Met de burgeroorlog zijn zij verhuisd naar Ivoorkust, waar Ivan zijn lagere schooltijd doorbracht. In Rwanda heeft hij nog maar weinig familie. Zijn middelbare school deed hij in Brussel, maar Ivoorkust is het land waar hij zich tot nu toe het meest thuis voelde

Deze foto is ingebracht door Elise, de moeder van Joep en Iris, gastouder voor David, Gael en Ivan. Zij is geboren in 1957, negen maanden nadat haar ouders de dag na hun huwelijk verhuisden van Hengelo (Twente) naar Roermond. Haar ouders gingen de eerste jaren slechts een of twee keer ‘naar huis’. Zij kwamen in Roermond terecht in een plaats met een andere cultuur en een andere taal. Zelfs het katholieke geloof werd er anders beleden. Elise noemde de collega’s van haar vader en hun vrouwen ‘oom’ en  ‘tante’.  Vaak kwamen ook zij van boven de rivieren, ‘uit Holland’. Elise heeft haar jeugd doorgebracht vlak bij de Duitse grens. Er was veel dagelijks grensoverschrijdend verkeer. In haar dorp kwamen niet alleen Duitsers boodschappen doen, maar ook veel Engelsen van de kampen van de RAF vlakbij. Ook nu woont zij in een grensstreek.  Misschien dat zij zich daarom nooit zo goed kan voorstellen dat de ‘kleur’ van je paspoort grotendeels je identiteit zou bepalen. Deze foto doet haar opnieuw realiseren dat migratie deel uitmaakt van veel mensenlevens.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM