Uitgebreid zoeken

Ioannis Pringos ofwel: Jan Brink

De koopman Ioannis Pringos (die later zijn naam vernederlandste tot Jan Brink) uit Zagoria, schrijver van de Kroniek van Amsterdam, nam een bijzondere plaats in binnen de Griekse gemeenschap van Amsterdam. Pringos kwam in 1755 uit Smyrna naar Amsterdam, waar hij een handelsonderneming opzette. Een van zijn eerste zorgen was de Nederlandse taal te leren, wat hem in staat stelde zijn beroep profijtelijker uit te oefenen en Nederland beter te leren kennen. Hij kocht een Italiaanstalige cursus Nederlands en stortte zich op de studie, maar het meeste leerde hij toch in de praktische omgang met Nederlanders. Over zijn nieuwe land van vestiging was hij overigens niet onverdeeld enthousiast:

‘... men snoeit de bomen tot gelijke hoogte, zodat zij een muur vormen en alleen bladeren hebben voor de schaduw; zij dragen geen vrucht, doordat de aarde rot is: zij trilt wanneer men er op loopt of trapt. En de kou en het water, te midden waarvan wij als krabben leven, staan ons niet toe vruchtdragende bomen te kweken. Wel hebben wij schepen, voor de bouw waarvan wij het hout overigens ook van elders moeten invoeren, en die zenden wij erop uit om alles wat ons ontbreekt aan te voeren, want het ontbreekt ons aan alles, aangezien Nederland niets voortbrengt dan wat kaas van inferieure kwaliteit, en dat slechts ten koste van veel inspanningen, investeringen en toewijding, kortom: wij zijn zeer beklagenswaardig en leiden een leven vol gezwoeg.’

Β. Σκουβαρά, ‘Ιωάννης Πρίγκος (1725-1789). Ηελληνική παροικία του ‘Αμστερδαμ, η σχολή και η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς’ [‘Ioannis Pringos. De Griekse kolonie in Amsterdam, de school en de bibliotheek van Zagori] in: Θεσσαλικά Χρονικά [Thessalische Kronieken], deel 9, Athene 1964. Ontleend aan: Thanasis Dialektopoulos, Grieken in de Lage Landen. Hun geschiedenis en cultuur aan de hand van documenten (2003), p. 20-21.

 


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM