Uitgebreid zoeken

Een beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots

5 oktober 2017 - 15 april 2018
Tentoonstelling
Antwerpen

Dit najaar vertelt het Red Star Line Museum aan de hand van de persoonlijke verhalen van zes Argentijnen een verhaal over roots, herinneringen en over Belgische migratie naar Argentinië. Wat weten deze Argentijnen nog over hun familiegeschiedenis? En hoe houden zij de herinneringen in leven van het België van hen zelf of van hun voorouders?

Migratieverhalen uit hét Zuid-Amerikaanse migratieland bij uitstek

Het Red Star Line Museum staat bekend om de verhalen  van de twee miljoen passagiers die met stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika maakten.

Met de geschiedenis van de Belgische migranten in Argentinië, van 1880 tot 1950, vertelt het museum een minder bekend verhaal over migratie.  Toch is het tegelijk een verhaal van alle migranten: Wat weten zij over hun familiegeschiedenis? En vooral: wat doen zij om oude herinneringen in leven te houden? Dat kan gaan van een museum over België op poten zetten, over een traditionele Vlaamse stoverij klaarmaken tot actief op zoek gaan naar hun Vlaamse roots.

Verschillende manieren van omgaan met roots

U ontmoet zes Argentijnen die hun Belgische afkomst koesteren en het migratieverhaal van hun familie in ere houden. Elk op hun eigen manier vertellen ze over wat ze hebben meegekregen van de generaties voor hen.

De overgrootouders van Jorgelina Hazebrouck kwamen uit Gent. Ze voedden hun kinderen op als echte Argentijnen en knipten de banden met België resoluut door. Toch ging Jorgelina’s vader graven in het familieverleden omdat hij erg trots was op zijn Belgische roots. Een Belg was in zijn ogen een goed, eerlijk en correct iemand.  Jorgelina groeide op in een huis vol Belgische vlaggen, postkaarten en foto’s. Die fascinatie kreeg tijdelijk een serieuze dreun toen Jorgelina’s papa dieper ging graven en ontdekte om welke reden zijn grootouders vertrokken waren…

Een recenter verhaal is dat van Meis Bockaert. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Meis 13 was, trok haar familie naar Argentinië. Ze had er een droomleven in de boekenwinkel van haar ouders. De familie paste zich aan maar bleef ook contact houden met familie in België.  In de jaren ’60 kwamen haar ouders en broers terug, alleen Meis bleef achter in haar Argentijnse boekenwinkel. Door woelige tijden in Argentinië moest ze op 40-jarige leeftijd alsnog terug naar België waar ze onverwacht een nieuw leven moest opbouwen. Haar Argentinië zou nooit meer hetzelfde zijn.

Persoonlijke inkijk in Belgisch-Argentijnse geschiedenis

De tentoonstelling ‘Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots’ geeft een persoonlijke inkijk in een stukje Belgisch-Argentijnse geschiedenis en de impact van die migratiegolf op de identiteit van verschillende generaties. Op zoek naar antwoorden reis je met een hoofdtelefoon door een landschap van film, foto’s en pakkende verhalen.

  

Praktisch

- Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum

- Van 5 oktober 2017 tot en met 15 april 2018

- Montevideostraat 3, Antwerpen

 

 

 

 


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM