Uitgebreid zoeken

Van Heinde en Ver: foto expositie over (e)migratie

12 september 2019
Tentoonstelling
IISG, Amsterdam

Wie medio september langs de achtergevel van het IISG naar Museum Perron Oost wandelt, krijgt een kleine selectie uit de fotocollectie over de geschiedenis van migranten van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) voorgeschoteld. Met onder meer werk uit het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM), unieke foto's uit particuliere collecties van migranten die in de twintigste eeuw naar Nederland kwamen.

Foto expositie
In het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, op de Cruiquiusweg, staan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en Museum Perron Oost. Samen vieren we de rijke geschiedenis van deze Amsterdamse wijk met een nieuw programma over identiteit en (e)migratie: Van Heinde en Verre. Foto’s en filmportretten vertellen de verhalen van mensen die, vrijwillig of gedwongen, in Amsterdam terecht zijn gekomen. De thema’s (e)migratie en identiteit vormen de verbindende rode draad waarmee we samen met de makers en in direct contact met buurtbewoners en publiek, willen bijdragen aan een nieuwe kijk op elkaar, op de buurt en op de stad.

Opening
Op 12 september aanstaande vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling plaats op het IISG. U bent van harte welkom om deze bij te wonen. Graag wel even aanmelden door een berichtje te sturen naar secretaratiisg [dot] nl

Programma

16.00  Welkomstwoord door Kors Visscher, wetenschappelijk coördinator van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) en medesamensteller van de expositie.
16.10  

Introductie op het project door Anet Wilgenhof, initiator en artistiek leider van Museum Perron Oost

16.30  Lezing over het Historisch Beeldarchief Migranten door Milena Mulders.
Milena Mulders was betrokken bij het HBM, is de initiatiefneemster en curator van het pop-up Migratie museum in Heerlen en directeur van Stichting ONfile is een netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals.
16.50    Vragen uit het publiek
17:00  Bezichtiging tentoonstelling in Museum Perron-Oost
17.30  Borrel in de vide van het IISG met muziek van saxofoniste Sanne Landvreugd
18.30  Einde

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM