Uitgebreid zoeken

Vijf Eeuwen Migratie, door Leo & Jan Lucassen

30 augustus 2018
Boekpresentatie
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Hogere muren of ademende grenzen. Een gesprek met o.a. de auteurs, Abdelkader Benali, Fidan Ekiz en Hans Wansink.

‘Je schrijft de oplossing voor een ingewikkelde kwestie als migratie niet op de achterkant van een bierviltje’, aldus Leo Lucassen, directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Samen met zijn broer Jan schreef hij in 2011 een boek over vijf eeuwen migratie. Het groeide uit tot een standaardwerk over migratie in Nederland, en verschijnt nu in een geheel herziene en geactualiseerde editie. Onder leiding van Liesbeth Staats gaan de auteurs met hun criticasters in gesprek.

Sinds de komst van de eerste versie van dit boek is er nogal wat gebeurd in Nederland. Nederland is sterk veranderd door immigratie. Denk aan de vluchtelingencrisis en de radicalisering van het debat. Maar is dat erg? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Nederland een land is waar migranten al eeuwen naartoe komen. Nederland is dus al eeuwen aan verandering onderhevig. Wetenschappers spreken geen waardeoordelen uit, ze kunnen wel iets zeggen over het effect van migratie op een samenleving.

‘Goed gefundeerde kennis is essentieel wanneer we de werkelijkheid beter willen begrijpen en politieke debatten op een zinvolle manier willen voeren’, schrijven Leo en Jan Lucassen. Maar het boek heet niet voor niets: ‘een verhaal van winnaars en verliezers’. Beide wetenschappers zien de schaduwzijden van migratie. Een deel van de migranten komt terecht aan de onderkant en is niet in staat een betere positie in de samenleving te verwerven. Maar ze zijn optimistisch als het gaat om het integratieproces.

Nieuwsgierig? Meld je aan via: https://dezwijger.nl/programma/vijf-eeuwen-migratie#


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM