Uitgebreid zoeken

Kuća Morava

Tussen 1969 en 1975 werden honderden vrouwen in Joegoslavië gerekruteerd om in West-Brabant aan de slag te gaan. De Nederlandse economie groeide halverwege de jaren zestig sterk. De behoefte aan werknemers was groot. In Roosendaal werkten deze vrouwelijke gastarbeiders vooral bij Vero, Red Band, Van Gils en Baartmans.  Ze werden ondergebracht in het voormalige klooster in Bosschenhoofd, dat voor de gelegenheid is omgedoopt in Kuća Morava. 

De Joegoslavische vrouwen die in de Roosendaalse fabrieken werkten, kwamen vooral uit Zuid-Servië.  De meeste vrouwen wilden een beter leven, geld verdienen of gewoon wat van de wereld zien. De selectieprocedure verliep via het plaatselijke arbeidsbureau. De vrouwen ondergingen een strenge medische keuring en mochten niet getrouwd of zwanger zijn of kinderen hebben. De uitgekozen vrouwen kregen een contract voor twee jaar aangeboden.

De eerste groep kwam in oktober 1969 op het station aan, na een treinreis van bijna veertig uur. De vrouwen verbleven in Bosschenhoofd, waar de stichting Kuća Morava het oude broederhuis St. Stanislaus  - nu De Reiskoffer - tot een pension heeft verbouwd. Er woonden 140 vrouwen tegelijk in het pension, geleid door twee directrices. Sommige vrouwen deelden een zespersoonskamer, andere hadden een eigen chambrette, een soort half open houten kamertje afgescheiden door een gordijn.

Gastarbeiders uit voormalig Joegoslavië: Nederland sloot in 1970 een wervingsakkoord met de regering van de Socialistische Federatieve Republiek Zuidslavië. Er werkten al veel Joegoslaven in het buitenland. Lees meer


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM