Uitgebreid zoeken

Lancering

Vanaf half 4 vond de feestelijke lancering plaats van de nieuwe website vijfeeuwenmigratie onder leiding van Naima Azough. Aydin Akkaya, coördinerend voorzitter van de LOM-samenwerkingsverbanden, verzorgde de aftrap. Daarna hield professor dr. Leo Lucassen een inspirerend betoog over migratie door de eeuwen heen waarbij hij voor het publiek feit en fictie rond het onderwerp op inzichtelijke wijze van elkaar wist te scheiden.

Vervolgens interviewde Naima vier vrouwen over hun persoonlijke verbondenheid met migratiegeschiedenis. Op luchtige wijze, soms ontroerend, vertelden Sladjana Labovic (o.a. schrijfster van het boek "En we gaan nog niet naar huis... gastarbeiderskinderen over hun jeugd"), Fidan Ekiz,  (o.a.. maakster van de documentaire 'Veerboot naar Holland'), Journaliste Naeeda Aurangzeb en Lucia Lameiro directeur van Stichting Lize over hun eigen ervaringen en verbondenheid met het thema. Hun verhalen waren heel herkenbaar voor veel mensen uit het publiek en spraken bij anderen tot de verbeelding. Tot slot sprak journalist Will Tinnemans een gesproken column uit.

CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier lanceerde daarna de website met een druk op de knop. "Ik vind dit een belangrijk initiatief omdat het laat zien dat de geschiedenis van migratie en migranten onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Nederland en dus met ons allemaal. Fantastisch dat wetenschappers, migrantenorganisaties, musea en archieven hebben samengewerkt om dit tot stand te brengen".

Naar aanleiding van de lancering van de website vijfeeuwenmigratie schreven de broers Jan en Leo Lucassen het boek 'Winnaars en verliezers. Een nuchtere balans van vijfhonderd jaar immigratie'. Evenals in de voordracht van Leo Lucassen tijdens de lancering staat in dit boek het maken van een scheiding tussen feit en fictie over vijfhonderd jaar immigratie centraal.

Meer over het boek 'Winnaars en verliezers'

Bijdrage Leo lucassen

Column Will Tinnemans


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM