Uitgebreid zoeken

Lancering www.vijfeeuwenmigratie.nl

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan een website die op een laagdrempelige manier (bestaande) informatie rond migratie naar Nederland voor een breed publiek toegankelijk maakt. Inmiddels is de website zo gevuld dat het tijd is voor een feestje en een officiële lancering. Zondag 28 november werd de site, onder grote belangstelling, feestelijk gelanceerd in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Voorafgaand aan de lancering werd een interessante Workshop Migratierecht gegeven door Kees Groenendijk en Betty de Hart voor een breed publiek van belangstellenden.

Vanaf half 4 vond de feestelijke lancering plaats van de nieuwe website vijfeeuwenmigratie onder leiding van Naima Azough.

Aydin Akkaya, coördinerend voorzitter van de LOM-samenwerkingsverbanden, verzorgde de aftrap. Daarna hield Leo Lucassen een inspirerend betoog over migratie door de eeuwen heen waarbij hij voor het publiek feit en fictie rond het onderwerp op inzichtelijke wijze van elkaar wist te scheiden. Vervolgens interviewde Naima vier vrouwen over hun persoonlijke verbondenheid met migratiegeschiedenis. Op luchtige wijze, soms ontroerend, vertelden Sladjana Labovic (o.a. schrijfster van het boek "En we gaan nog niet naar huis... gastarbeiderskinderen over hun jeugd"), Fidan Ekiz,  (o.a.. maakster van de documentaire 'Veerboot naar Holland'), Journaliste Naeeda Aurangzeb en Lucia Lameiro directeur van Stichting Lize over hun eigen ervaringen en verbondenheid met het thema. Hun verhalen waren heel herkenbaar voor veel mensen uit het publiek en spraken bij anderen tot de verbeelding. Tot slot sprak journalist Will Tinnemans een gesproken column uit.

CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier lanceerde daarna de website met een druk op de knop. "Ik vind dit een belangrijk initiatief omdat het laat zien dat de geschiedenis van migratie en migranten onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Nederland en dus met ons allemaal. Fantastisch dat wetenschappers, migrantenorganisaties, musea en archieven hebben samengewerkt om dit tot stand te brengen".

Aansluitend was er een hapje en drankje, begeleid door de klanken van DJ Ishtar. In de boekenstand kon men boeken over de Nederlandse migratiegeschiedenis verkrijgen. 

Persbericht Lancering

Factsheet vijfeeuwenmigratie


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM