Uitgebreid zoeken

Kaapverdië

In de jaren '50 en '60 kwamen de eerste migranten van het toen nog Portugese Kaapverdië naar Nederland. Het waren zeemannen die op Europese schepen werkten en zo in verschillende Europese havens terechtkwamen. Omdat Nederlandse rederijen bekend stonden om hun goede arbeidsomstandigheden, werd Rotterdam al snel populair onder Kaapverdianen. Zij verlieten hun geboorteland vanwege de armoede, maar ook om de dienstplicht te ontlopen. Daniel kwam in 1973, op zijn zestiende, naar Nederland: "Zonder mijn vader en moeder. Kaapverdië was toen nog een kolonie van Portugal. Als ik was gebleven, had ik het leger in gemoeten, vechten in Angola. Mijn vader heeft me naar Nederland gestuurd. Hij wilde zijn zoon niet verliezen."  Voor anderen was avontuur een belangrijke reden: "Op ons eiland kon je overal de horizon zien. Dan dacht ik: Hoe zou het daarachter zijn? Daarom ben ik vertrokken."

Kaapverdië

De eerste migranten uit Kaapverdië waren zeelui. Zij kwamen in de jaren '50 en '60 naar Rotterdam. De Kaapverdische Eilanden vielen toen nog onder Portugal. Portugal kampte met een groot tekort aan ongeschoolde arbeiders omdat veel Portugezen als gastarbeider in Noordwest-Europa werkten. Veel Kaapverdianen vertrokken dus naar Portugal voor werk. Een flink aantal van hen verruilde Portugal voor Rotterdam. Nederlandse rederijen stonden bekend als goede werkgevers. Ook een aantal Kaapverdische vrouwen kwam via een tussenstop in Rotterdam aan. Zij waren eerder door Italië aangetrokken voor huishoudelijk werk. Vanaf de jaren '70 kwamen Kaapverdianen in het kader van gezinshereniging naar Nederland. Na 1975 veranderde de samenstelling van de Kaapverdische migranten. Schoolverlaters, lagere ambtenaren en ontslagen militairen trokken nu weg uit Kaapverdië. Nederland had inmiddels een streng toelatingsbeleid. Na de invoering van de democratie in Kaapverdië in 1991 beproefden vooral hoogopgeleide jongeren hun geluk in Nederland. Tegenwoordig wonen er 20.600 personen van Kaapverdische afkomst in Nederland.


Zeelui uit Kaapverdië: in de jaren '50 en '60 kwamen de eerste migranten van het toen nog Portugese Kaapverdië naar Nederland. Het waren zeemannen die op Europese schepen werkten en zo in verschillende Europese havens terechtkwamen. lees meer


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM