Uitgebreid zoeken

Russische federatie

Bij de Russische migratie naar Nederland kan het volgende onderscheid worden gemaakt: de eerste groep migranten uit Rusland, vooral bestaande uit adel, intellectuelen en zakenlieden die tijdens of na de communistische revolutie naar Nederland kwamen. Ook was in 1915 het neutrale Holland de bestemming voor enkele duizenden Russische soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontsnapten uit Duitse krijgsgevangenkampen. Een aanzienlijk deel van deze soldaten keerde terug. Een tweede groep Russische migranten waren meestal gewone burgers die na de Tweede Wereldoorlog als ex-dwangarbeiders en militairen in Nederland achterbleven. Ook na de Tweede Wereldoorlog kwam nog een groep Russische migranten uit de OekraĆÆne. Tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1989 was emigreren verboden. Toch is er nog een derde immigratie groep te onderscheiden: Russen die na de Tweede Wereldoorlog op de een of andere manier konden vluchten (bijvoorbeeld gedroste schepelingen, congresgangers, sporters, bemanningsleden, etc.).


De achtergrond van de mensen in deze "immigraties" is zeer verschillend, zowel qua opleiding en afkomst als oorsprongsgebied. Direct na de val van de Sovjet-Unie kwam er een omvangrijker migratiestroom op gang. Russen, vooral met een joodse of Duitse achtergrond, vertrokken naar Israel, Duitsland of Amerika. Tussen 1992 en 2002 verlieten 2,5 miljoen mensen hun land. Onder hen ook vluchtelingen uit Armeniƫ, Azerbeidzjan, Georgiƫ en Tsjetsjeniƫ. Op dit moment bevinden zich 52.400 mensen uit de voormalige Sovjet-Unie in Nederland.

In de 18e eeuw kwamen nog steeds veel  vluchtelingen naar de Republiek. Onder hen bevonden zich Hugenoten die in Frankrijk nog tot ver in de achttiende eeuw werden vervolgd. Halverwege de achttiende eeuw waren al tienduizend asjkenazische joden uit Duitsland, Polen en Rusland in Nederland. Tussen 1750 en 1800 liep dat aantal op tot twintigduizend. Zij vertrokken naar Nederland omdat zij vervolgd werden, maar ook economische motieven waren belangrijk.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM