Uitgebreid zoeken

Turkije

B├╝lent Ecevit (derde van links), de Turkse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, houdt een toespraak in het woonoord van Ford, Tussenhaven in Amsterdam.

Toespraak Turkse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Amsterdam

Een interview met Mustafa Karak├Âse, die vanaf 1964 in Utrecht woont.

Tussen 1960 en 1973 kwamen 65.000 Turkse migranten naar Nederland. Zij waren vooral afkomstig uit het Midden en Zuidoosten van Turkije, waar veel werkloosheid heerste.

Vanaf midden jaren '60 verlieten Turkse Koerden Oost-Turkije om in Nederland als gastarbeider aan de slag te gaan.

Turkije

De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije.

Toegegeven, de vraag klinkt een beetje als het begin van een slechte grap.

Tu─čba ├çavu┼čo─člu, kleindochter van een van de eerste Turkse gastarbeiders.

Tussen 1976 en 1983 vroegen ongeveer 3.100 christenen die in Turkije leefden, zowel Armenen als Arame├źrs, asiel aan in Nederland.

Melk Turfanda Cengel kwam als klein Turks meisje rond 1970 naar Utrecht.

Inan K─▒r─▒lmaz (tweede van links) met collegaÔÇÖs tijdens de lunchpauze in de Chryslerfabriek, 1964. Er werkten toen ongeveer twintig mensen uit Turkije. Als het mooi weer was, lunchten ze buiten....

Lunchpauze in de Chryslerfabriek

Moskee de Rahman in Amersfoort, aan de Soesterweg 19-21, hoek Parallelweg. Vanwege Koninginnedag hangen de Nederlandse en de Turkse vlag uit. Foto: Conny Meslier Fotografie, 1987.

Moskee de Rahman, Amersfoort, 1987

Het echtpaar K─▒ll─▒ uit T├╝nceli in Oost-Turkije. Zij zijn de ouders van Fethi K─▒ll─▒, ex-raadslid voor de PvdA in Amerfoort. Foto: G├╝laga Kazankaya, 2001.

Het echtpaar Killi

De immigratie en emigratie van in Turkije geboren personen (1967-2008)

Migratie van Turkse Nederlanders in cijfers (1967-2010)

Berichtgeving van de Marechaussee aan onder andere de Vreemdelingendienst in Den Haag dat zij op 27 oktober 1936 net over de grens in Duitsland zes wagens met zigeuners heeft bezocht en de...

Turkse zigeuners in de grensstreek, 1936

De familie Da─č onderweg naar Turkije ergens in Oostenrijk, ca. 1974. De reis naar hun dorp ├çakillipinar duurde vier dagen. Mevrouw Bagdat Dag maakte van tevoren eten klaar voor de hele reis.

Meneer Suleyman Ince kwam in 1969  als toerist naar Utrecht. Hij kreeg hier geen verblijfsvergunningen ging toen naar Frankrijk.

Vakantie 1975. Bayram Arslan (rechts) en zijn kinderen staan klaar om naar Turkije te vertrekken. Links de buren Mehmet Ali Durmu┼č en Orhan Caba die hielpen met het inladen van de bagage....

Turken op vakantie

Deel 2 van het interview met Mustafa Karak├Âse, die vanaf 1964 in Utrecht woont.

Sadik Yemni (Istanbul 1951) kwam midden jaren zeventig naar Nederland om te studeren. Maar het liep anders, want in Amsterdam zou hij uitgroeien tot schrijver.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM