Het echtpaar Kıllı uit Tünceli in Oost-Turkije. Zij zijn de ouders van Fethi Kıllı, ex-raadslid voor de PvdA in Amerfoort. Foto: Gülaga Kazankaya, 2001.
Tussen 1960 en 1973 kwamen 65.000 Turkse migranten naar Nederland. Zij waren vooral afkomstig uit het Midden en Zuidoosten van Turkije, waar veel werkloosheid heerste.
Bülent Ecevit (derde van links), de Turkse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, houdt een toespraak in het woonoord van Ford, Tussenhaven in Amsterdam.
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije.
Sadik Yemni (Istanbul 1951) kwam midden jaren zeventig naar Nederland om te studeren. Maar het liep anders, want in Amsterdam zou hij uitgroeien tot schrijver.
Interview met Ali Yildirim die in 1964 voor een maand naar Nederland op vakantie ging. Hier werd hij verliefd op een Nederlands meisje en is hier gebleven.
Vakantie 1975. Bayram Arslan (rechts) en zijn kinderen staan klaar om naar Turkije te vertrekken. Links de buren Mehmet Ali DurmuÅŸ en Orhan Caba die hielpen met het inladen van de bagage....
Inan Kırılmaz (tweede van links) met collega’s tijdens de lunchpauze in de Chryslerfabriek, 1964. Er werkten toen ongeveer twintig mensen uit Turkije. Als het mooi weer was, lunchten ze buiten....
Moskee de Rahman in Amersfoort, aan de Soesterweg 19-21, hoek Parallelweg. Vanwege Koninginnedag hangen de Nederlandse en de Turkse vlag uit. Foto: Conny Meslier Fotografie, 1987.
Fragment Polygoon journaal over Turkse gastarbeiders, 1971. Viering van het einde van de Ramadan met een speciale dienst in Hilversum, waaraan 300 van de 20.000 Turken in Nederland deelnemen.