Uitgebreid zoeken

De Aankomst: Molukkers naar Nederland

Website
Auteur(s): 
Nationaal Archief en Museum Maluku

De website De Aankomst is een gemeenschappelijk product van het Nationaal Archief en Museum Maluku. Via deze website zijn de passagierslijsten van de boten waarmee de eerste generatie in 1951 naar Nederland kwam te doorzoeken.

Op woensdagavond 21 maart 1951 meert de Kota Inten af aan de Lloydpier in Rotterdam. Aan boord zijn ongeveer 900 Molukkers, hoofdzakelijk militairen van het voormalige Koninklijke Nederlands-Indische Leger (KNIL) met hun gezinsleden.
In totaal zullen in de eerste helft van 1951 ongeveer 12.500 Molukkers (toen nog Ambonezen genoemd) met twaalf grote scheepstransporten vanuit Java naar Nederland worden overgebracht. De mannen onder hen hebben - vaak van vader op zoon - het gezag in Nederlands-Indië gediend: de meesten als militair bij het KNIL, maar sommigen ook bij de Koninklijke Marine. Zij en hun meereizende gezinsleden weten niet anders dan dat ze tijdelijk naar het onbekende Nederland worden overgebracht. Van tijdelijkheid is echter geen sprake. Voor de meesten zal er geen weg terug blijken te zijn.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM