Uitgebreid zoeken

Brood en zout. Verhalen over kunst en migratie

Boek
Auteur(s): 
François Matarasso
Uitgegeven: 
Utrecht: Vrede van Utrecht
2013

Migratie is altijd een menselijke constante geweest sinds mensen Afrika verlieten op zoek naar een beter leven. Een andere menselijke constante is diversiteit: mensen leven onder verschillende fysieke omstandigheden en hebben verschillende ervaringen, overtuigingen en culturele achtergronden. Migratie vergroot deze diversiteit niet, maar maakt de reeds bestaande diversiteit gewoon meer zichtbaar.

Kunstenaars migreren. Wanneer ze dat doen, overschrijden zij deze grenzen en gebruiken ze hun teksten, beelden, performance en muziek om in dialoog te gaan met een nieuw publiek. In een wereld die zich zo bewust is van haar culturele diversiteit, kunnen kunstenaars een waardevolle bijdrage leveren aan interculturele dialoog.

Brood en zout verkent deze onderwerpen via de verhalen van achttien kunstenaars die zich vanuit andere delen van de wereld in Europa hebben gevestigd. Het boek gebruikt hun ervaringen om actueel en concreet te maken wat te vaak alleen in beeld komt door generaliseringen en stereotyperingen. Ook stelt het de vraag in hoeverre nationalistische ideeën over culturele identiteit in overeenstemming zijn met de gelijke rechten die Europa op papier belijdt.

Gepubliceerd in: 
Regular Marvels, nr 3
Trefwoorden:

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM