Uitgebreid zoeken

Land zonder koning

Film / documentaire
Auteur(s): 
Babette Niemel
2009

Maart 2009 vertrok de 85-jarige Papoea leider Nicolaas Jouwe op een onverwachte missie naar Indonesië. Ooit was hij de veelbelovende jonge leider van een Papoea-natie in wording. Onder de bezielende leiding van Hollandse leermeesters bekwaamde Jouwe zich in de ’50-er jaren tot een gepassioneerd politicus die zijn volk zou leiden naar onafhankelijkheid. Maar zover kwam het niet. Papoea werd een provincie van Indonesië en Jouwe week uit naar Nederland.

Tot, geheel onverwacht, de oude balling in maart van dit jaar een uitnodiging krijgt van de president van Indonesië. Na 47 jaar onvermoeide strijd voor de onafhankelijkheid van zijn Papoea-volk vertrekt Nicolaas Jouwe met zijn twee jongste kinderen naar het land van de voormalige vijand. 

De oude man wil graag naar huis, naar zijn eiland dat op zeven vlieguren van Jakarta ligt. Maar voor het zover is, worden Jouwes geloofsbrieven grondig onderzocht. Is de oude leider bereid zijn ideaal op te geven? En wat krijgt hij daar dan voor in ruil? De weg naar Papoea gaat over Jakarta. In ieder geval voor Nicolaas Jouwe.
Land zonder Koning is het verhaal van een man die het slachtoffer werd van een ‘koloniaal ongelukje’ en die op zijn oude dag moet kiezen tussen zijn idealen en het verlangen naar zijn geboortegrond.

Land zonder Koning is het vervolg op de documentaire Koning zonder Land, die in oktober 2008 werd uitgezonden.

 Ikon, 2009


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM