Uitgebreid zoeken

Liefde in tijden van oorlog. Onze jongens en hun verzwegen kinderen in de Oost

Boek
Auteur(s): 
Annegriet Wietsma, Stef Scagliola
Uitgegeven: 
Amsterdam, Boom
2013

Tijdens de oorlog met Indonesië stuurde Nederland 135.000 militairen naar de archipel. Na de onafhankelijkheidsoverdracht in 1949 keerden de manschappen huiswaarts. Zij trouwden en stichtten een gezin. Velen verzwegen dat ze al vader waren: onze jongens hebben in Indonesië duizenden kinderen achtergelaten.
Hoe kan het dat alle betrokkenen zolang over dit onderwerp zwegen? Liefde in tijden van oorlog gaat voor het eerst dieper in op het bestaan van deze Nederlandse ‘oorlogsliefdekinderen’: een aangrijpend verhaal over seks en het leger, de onbeschermde liefde, ongewenste zwangerschappen, het leven van moeders en ‘bezetterskinderen’ in het nieuwe Indonesië, en de zoektochten naar de vaders.

Over de auteur(s)
Annegriet Wietsma (UvA, pedagogiek) is filmmaker en schrijver. Stef Scagliola is militair-historicus. Samen met Jean Hellwig zijn zij initiatiefnemers van het crossmediale project Oorlogsliefdekind en de website www.oorlogsliefdekind.nl. Ook maakten zij in 2010 Tuan Papa, een documentaire over deze verzwegen kinderen van Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië, die bij Andere Tijden werd uitgezonden


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM