Uitgebreid zoeken

Marokkaan in Nederland, Hollander in Marokko

Boek
[title-raw]
Auteur(s): 
Sietske de Boer
Uitgegeven: 
Rijswijk: Elmar,
2009

Tijden veranderen, dat blijkt wel uit de eerlijke en onopgesmukte verhalen van de vijftien voormalige gastarbeiders die in dit boek hun levensgeschiedenis vertellen. Het zijn verhalen van mannen die hun beste jaren gegeven hebben aan Nederland. Sommigen woonden en werkten er twintig, dertig jaar of nog langer.

Deze vijftien mannen behoren tot de weinigen die zijn teruggekeerd naar hun geboortegrond, het Rifgebergte in het ruige noorden van Marokko. Zij vertellen waarom ze indertijd naar Nederland trokken, hoe ze op hun leven terugkijken en waarom ze de keuze gemaakt hebben hun oude dag te slijten in de Rif. Wat waren de moeilijke of beslissende momenten? Hebben ze ergens spijt van? Zijn zij Hollander geworden?

We weten het: de meeste van de duizenden mannen die vanaf het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw naar Nederland trokken om daar tijdelijk te werken, zijn gebleven. Hun droom, snel geld verdienen en dan terugkeren om een huis te bouwen en een nering te beginnen, vervloog. En, hoe pijnlijk dat soms ook is, hun kinderen zijn onherroepelijk Nederlanders geworden.

Dit boek is tegelijkertijd een eerbetoon aan de gastarbeiders van weleer, en een poging om te voorkomen dat hun geschiedenis vergeten wordt.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM