Uitgebreid zoeken

Saygili & Zn

Boek
Saygili & Zn.
Auteur(s): 
Janneke Donkerlo
Uitgegeven: 
Atlas
2009

Bennie Saygili is een eigenzinnige doorbijter, iemand die zich de kaas niet van het brood laat eten. Als buitenechtelijk kind in het Turkije van de jaren vijftig verlangt hij naar liefde en erkenning die hij thuis moet missen. Op zijn elfde ontvlucht Bennie het Turkse platteland, waarna hij een paar jaar door Istanbul zwerft.Dromend van succes reist hij zes jaar later zijn vader achterna, die in Nederland als gastarbeider werkt. De breuk met zijn geboorteland betekent een nieuw en veelbelovend begin: in Nederland voelt Bennie zich thuis en verwerft hij erkenning als succesvolle zakenman.

Bennies zoon, Murat, dreigt aanvankelijk het verkeerde pad op te gaan, maar kiest uiteindelijk ook voor het ondernemerschap. Hun droom - een serie multiculturele winkels op het Amsterdamse Bos en Lommerplein - wordt echter wreed verstoord door een slepend huurconflict met een projectontwikkelaar.

Saygili & Zn. illustreert hoe een aantal Turkse migranten een eigen plek heeft verworven in Nederland. Hun lotgevallen geven inzicht in hun Turkse wortels, de geschiedenis van de eerste Turkse gastarbeiders en de politieke ontwikkelingen rond migratie in Europa, en in het bijzonder in Nederland.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM