Uitgebreid zoeken

Spaghettiflat, little Italy in de polder

Film / documentaire
[title-raw]
Auteur(s): 
Daniela Tasca, Tonino Bonioti

Documentairemakers Daniela Tasca en Tonino Bonioti zochten de (oude) bewoners van de Spaghettiflat op om herinneringen van toen op te halen. Voor de documentaire klik hier.

In de wijk Poelenburg in Zaandam staat een grijs gebouw van vier verdiepingen, met kleine balkons en een speeltuin ernaast. Op het eerste gezicht lijkt dit niet een gebouw bij uitstek waar mensen aan gehecht kunnen raken en waar mensen naar terug kunnen verlangen.
Veertig jaar geleden kwamen hier Italianen te wonen die bij de ADM-werf in Amsterdam als gastarbeider gingen werken. Zij kwamen naar Nederland met het idee dat ze snel geld konden verdienen, zodat ze later weer terug zouden gaan, om een beter bestaan optebouwen.
Pepe, Savastano, Russo, Gianattasio, Convertito, Fausto waren de namen op de naamplaatjes bij de deur. De Italianen woonden naast elkaar en onder elkaar. Little Italy  in Zaandam was daardoor een feit. Deze flat in Poelenburg werd daarom ook wel de Spaghettiflat genoemd. Het rook er naar bassilicum, pasta en versgezette espresso en in de trappenhuizen galmden Italiaanse klanken.

In de jaren ’70 en’80 werd in de Spaghettiflat de tweede generatie Italianen geboren. Ze werden opgevoed volgens de Italiaanse moraal en volgens leefpatronen uit de jaren ’50. Veertig jaar later zijn de meeste gezinnen naar een andere plek verhuisd.
MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM