Uitgebreid zoeken

De Verleiding. Lessen uit de succesvolle integratie van Zuid-Europese immigranten

Boek
De verleiding
Auteur(s): 
Will Tinnemans
Uitgegeven: 
Lize
2009

Polarisatie helpt niemand verder
Waarom dringt Nederland sinds enkele decennia op het panische af aan op ‘aanpassing’ of ronduit ‘assimilatie’ van immigranten?
In zijn essay ‘de Verleiding’ neemt publicist Will Tinnemans duidelijk stelling tegen polarisatie. Uit de succesvolle integratie van Zuid-Europese migranten vallen lessen te trekken. Tinnemans kijkt terug naar de tweede helft van de vorige eeuw en breekt een lans voor een moderne variant van ‘integratie met behoud van eigen identiteit’. Misschien kunnen migrantengemeenschappen die nu als problematisch te boek staan - Marokkanen en in mindere mate Turken, Antillianen, asielzoekers en vluchtelingen van uiteenlopende nationaliteit - en toekomstige nieuwkomers iets hebben aan de recente ervaringen van Zuid-Europeanen. Het enige werkzame tegengif tegen de populistische beweging die zo sterk in opmars is: vastberaden en overtuigend blijven herhalen dat ‘zij’ onderdeel zijn van ‘wij’ en dat hun problemen dus de onze zijn, dat de werkelijkheid veel genuanceerder is dan de oneliners waar populisten in grossieren en dat integratieprocessen tot dusver hoopgevend zijn, ook al komt vaak een ander beeld naar voren in interviews en reportages in kranten, op radio en televisie.
 
Het essay van Will Tinnemans is geschreven ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Lize, overlegpartner Rijksoverheid Zuideuropese gemeenschappen.
De presentatie vond plaats op vrijdag 20 november in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Lize (tot 1998 het Landelijk Inspraakorgaan Zuid-Europeanen) behartigt bij de landelijke overheid de belangen van personen uit Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Italië, Kaapverdië, Kroatië, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro, Portugal, Servië, Slovenië en Spanje en hun nakomelingen.

Trefwoorden:

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM