Uitgebreid zoeken

We zijn gekomen om te werken, Joegoslavische vrouwen in West-Brabant, 1969-1975

Boek
Auteur(s): 
Albert Hoekstra
Uitgegeven: 
Gemeentearchief Roosendaal
2011

“We dachten dat we als prinsessen in een rijk land terecht zouden komen. De realiteit bleek anders. Na aankomst in het pension moesten we zelf onze eigen klerenkasten in elkaar zetten. Ook van het loon bleef niet veel over.” ‘We zijn gekomen om te werken, Joegoslavische vrouwen in West-Brabant, 1969-1975’ geeft een beeld van het verblijf van Joegoslavische vrouwen in Nederland. De publicatie verscheen naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het gemeentearchief Roosendaal.

Tussen 1969 en 1975 worden honderden vrouwen in Joegoslavië gerekruteerd om in West-Brabant aan de slag te gaan. In Roosendaal werken ze vooral bij Vero, Red Band, Van Gils en Baartmans.  Ze worden ondergebracht in het voormalige klooster in Bosschenhoofd, dat voor de gelegenheid is omgedoopt in Kuća Morava, het huisje aan de rivier Morava. Niet alleen het werk staat in deze publicatie centraal, u krijgt ook een blik op het leven in het pension en de vrijetijdsbesteding van de vrouwen. Tientallen foto’s getuigen van werk, heimwee en dansavonden. De auteur sprak uitgebreid met zowel de Joegoslavische vrouwen als de werkgevers. Auteur Albert Hoekstra werkt sinds 1997 als archiefinspecteur bij het Gemeentearchief Roosendaal en houdt zich in die functie onder meer bezig met het verwerven van migrantenerfgoed.

We zijn gekomen om te werken, Joegoslavische vrouwen in West-Brabant, 1969-1975 is verkijgbaar bij de receptie van het gemeentearchief voor € 5,-

Tijdelijke aktie tot 01-01-2012: Eenmalig korting op verzendkosten. Nu geen € 7,95 maar € 2,50 verzendkosten. Deze korting is slechts eenmaal geldig per klant en geldt voor enkel de bovenstaande publicatie.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM