Uitgebreid zoeken

Net als Obama

Voor het maken van deze serie portretten van broers en zussen, die in 2010 is gemaakt voor het boek Mix, jongeren in Nederland, had fotograaf Suzanne Liem twee aanleidingen, een persoonlijke en een actuele. De verkiezing van Obama tot president van de Verenigde Staten inspireerde haar om op zoek te gaan naar kinderen van een ‘witte’ en een ‘zwarte’ ouder. Toen Obama de eerste ‘zwarte’ president van Amerika werd genoemd, laaide de discussie op: hoe zwart is hij? Zijn moeder was immers blank en zijn vader kwam uit Kenia…

Chinese vader
Haar persoonlijke ervaring als een van de drie dochters van een Chinese vader uit Indonesië en een Nederlandse moeder was de andere aanleiding. Ze heeft zich nooit ongemakkelijk of anders gevoeld door haar afkomst. Als het ter sprake komt gaat het er altijd over of je ‘het’ wel of niet aan haar kunt zien. Het verschil met haar zussen wordt graag besproken. De jongste heeft het lichtste haar en de middelste ziet er het meest Chinees uit. Ze zijn voornamelijk in een Hollandse omgeving opgegroeid. Bij haar nichtjes en oma thuis vond ze wel de Indonesische sfeer in de vorm van meubelen, kleden en vooral het heerlijke Aziatische eten.

Zwart en wit, net als Obama
Voor deze fotoserie vond ze het interessant om kinderen uit hetzelfde gemengde gezin met elkaar te vergelijken, net als dat met haar zussen en haarzelf vaak gebeurt. De kinderen die ze fotografeerde hebben één ouder uit Nederland en een andere uit Suriname, Curaçao, Bonaire Sierra Leone, Ghana of de Kaapverdische eilanden. De kinderen zijn een mix van zwart en wit, net als Obama. 

Zie ook: website Suzanne Liem


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM