Uitgebreid zoeken

Overlijden Jaap Vogel

 

Ons bereikte gisteren het droeve bericht dat op 5 november 2019 onze oud-collega Jaap Vogel is overleden. Als historicus uit een rood nest was Jaap een IISG’er bij uitstek. Jaap bleef altijd trots op de boeken die hij geschreven had, onder meer over migratie. Tijdens zijn tijd bij het IISG en het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten schreef hij met Erhan Tuskan het boek “Lied uit den vreemde”. http://www.iisg.nl/publications/90-5260-140-2.php.

Met zijn uitgebreide kennis over migratiegeschiedenis heeft hij originele documenten van de eerste generatie Turkse gastarbeiders in een historische context geplaatst. Wat waren hun verwachtingen, hun dromen en wat waren de alledaagse ervaringen? Dat vooral wil dit boek vastleggen voor het nageslacht, waarvoor dit langzamerhand een heel ver verleden begint te worden.

Na zijn vertrek bij het IISG heeft Jaap tot aan zijn overlijden gewerkt als zelfstandig historicus en leverde hij bijdragen aan “De idealen van Pieter Teyler, een erfenis uit de Verlichting” en heeft hij gewerkt voor de gemeenten Haarlem en Bloemendaal.

Wij hebben Jaap leren kennen als een prettige collega.


 

Als u afscheid wil nemen van Jaap, kan dit op verschillende manieren. Maandag 11 november om 14.00 is een samenzijn voor wie afscheid wil nemen, met aansluitend de begrafenis in de Witte Kapel van begraafplaats Hofwijk aan de Delftweg 230 te Rotterdam-Overschie. U kunt ook online uw deelneming uiten via de website: www.vanderspekuitvaart.nl/memoria. U kunt daar inloggen met de naam: Jaap en de code BDSX389.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM